BETYDDE MYE FOR MANGE: Øystein Bronebakk ble bare atten, men rakk å bety mye for mange, noe ikke minst antall kranser og bårebuketter vitnet om. Foto: Torstein en
MINNETALE: - En ung gutt som rakk å sette dype spor, sa rektor ved Kvadraturen skolesenter, Knut Aasen, i sin minnetale. Foto: Torstein en
KRANS: Fra Vindbjart fotballklubb, hvor Øystein Bronebakk spilte på juniorlaget. Foto: Torstein en
KRANS: Fra elever og ansatte ved Kvadraturen skolesenter Foto: Torstein en
BÅREBUKETT: "Vi gleder oss til å se deg igjen", skriver ungdommene i Filadelfia i sin siste hilsen. Foto: Torstein en
GUTTANE: Den kristne sanggruppen Guttane deltok under begravelsen. De sang blant andre "Navnet Jesus blekner aldri". Foto: Torstein en
BÅREBUKETT: Fra ansatte og elever ved Vennesla videregående skole. Foto: Torstein en

VENNESLA: For lommepengene fikk den kenyanske familien med åtte barn råd til tak på huset sitt. For å minnes giveren, har de plantet et avokado-tre. Det skal stå foran huset til minne om 18-åringen fra Vennesla som mistet livet i en bilulykke på klassetur søndag for to uker siden.

Tårene rant fra mange kinn blant de 800 fremmøtte i Filadelfia fredag da ungdomspastor Erik Stordal fortalte denne historien da han holdt minnetale. Han fremholdt et bilde av en ungdom som mange brydde seg om, fordi han brydde seg om. En aktiv gutt som satte spor.

Han så folk

— Øystein så muligheter og gjorde noe med dem. Han så menneskene rundt seg. Han ble viktig for så uendelig mange, sa Stordal.

Han fortalte om en ung gutt som hadde vært beskjeden i barndommen, men som vokste opp til å bli slagferdig i replikken, en ung mann med klare planer og en klar tro - og en stor vennekrets. Øystein Bronebakk var aktiv både i Vindbjart Fotballklubb og på Filadelfia. Han var i mange miljøer, men han la aldri skjul på at Jesus var viktigst i livet hans

Som andre unge venndøler sto bil sentralt for Øystein. Forsamlingen trakk på smilebåndet da Stordal fortalte om Øystein som satt i timevis i BMW,en sin i garasjen og lyttet til musikk - gjerne sammen med lillebror Even. Eller da han og noen kompiser greide å få en mopedbil opp i 75 kilometer i timen over Varoddbroa.

Det ble en begravelse preget av håp. I prekenen la Stordal vekt på det kristne håpet om at døden ikke er slutten. Han snakket om at nordmenn er velsignet med rikdom og velstand. Likevel er vi fattige i møte med døden.

— I møtet med døden må vi bli som barn igjen. Jesus gir oss det trygge fanget, han har overvunnet døden. Han gir fremtid og håp og evig liv i himmelen, sa Stordal og minte om at Øystein Bronebakks yndlingssang hadde tittelen "I love you - more than life"

Dype spor

Fra familie, venner, slekt var det kranser. Det var det også fra Vindbjart, Filadelfia, Elkem, Kristiansand kommune, Arc Aid/Arc Kenya, Moseidmoen skole, Vennesla videregående skole og Kvadraturen skolesenter. Til stede var både fylkesordfører Terje Damman og utdanningssjef Arly Hauge fra fylkeskommunen.

Rektor Knut Aasen ved Kvadraturen skolesenter holdt egen minnetale:

— Jeg kjente Øystein kun av omtale, men han var en betydningsfull gutt. Han reiste til Afrika for å gjøre en forskjell, for å gi håp. Han var en gutt som fikk innpass og fotfeste i mange miljøer. En humørspreder. Tross sin unge alder, satte han dype spor etter seg, sa rektor.

Sanggruppen Guttane sang under begravelsen, blant andre sangen "Navnet Jesus blekner aldri". Begravelsesfølget på flere hundre mennesker kjørte kortesje fra Filedelfia til kirkegården ved Vennesla kirke, hvor sogneprest Jan Otto Fredwall foretok jordspåkastelsen.

Kollekten fra begravelsen hadde foreldrene til Øystein bestemt seg for å gi til Arc Aid, organisasjonen Øystein Bronebakk var i Afrika for å arbeide sammen med.

Det er plantet et tre i Kenya.