OMKOM: 67 år gamle Jan Søren Pettersen fra Korshamn omkom da reketråleren han førte gikk ned utenfor Farsund. To personer ble reddet like før båten gikk til bunns. Foto: Kristin Ellefsen

FARSUND: Det var natt til lørdag at reketråleren forliste etter å ha gått på et skjær mellom Ullerøy og Katland fyr utenfor Farsund. Båten er antatt å ligge på rundt 85 meters dybde.

— Mandag vil vi gjøre de nødvendige undersøkelser for å finne et firma som er i stand til å gjøre jobben. Dybdene det er snakk om gjør at søket ikke kan utføres av hvem som helst. Det må være et sertifisert firma. Hvordan søket skal gjennomføres blir opp til firmaet, så dette er foreløpig helt i det blå, sier operasjonsleder Jon Kvitne i Agder politidistrikt.Når søket kan gjennomføres er dermed uvisst. Da to personer omkom under dykking i vraket "Seattle" utenfor Kristiansand i 2010 tok det over tre måneder før den første av dykkerne ble hentet opp. Dykket den gangen ble ansett som spesielt farlig fordi vraket holdt på å rase sammen.

Har gjennomført avhør

Kvitne opplyser at politiet har gjennomført flere avhør i saken og disse vil bli fulgt opp med et par avhør til.

— Hendelsesforløpet er rimelig avklart, så det blir nok ingen stor og tung etterforskning i saken, sier Kvitne.

Han sier videre at alle 67-åringens pårørende er informert og at de har samtykket til at navnet nå kan frigis.

Søkte etter savnede tyskere

Skipper Jan Søren Pettersen var fredag ute på sjøen for å lete etter to tyskere som hadde havnet i havsnød utenfor Farsund. De to tyskerne ble meldt savnet da de ikke kom tilbake til Korshamn rorbuer hvor de hadde leid båt. Med seg i båten hadde Pettersen 24 år gamle Bastian Behte og hans 54 år gamle stefar, som driver rorbuene.De to savnede tyskerne ble etter hvert plukket opp av redningsskøyta "Ægir", som også deltok i søket. Pettersen fikk da beskjed om at han kunne avslutte. På vei tilbake til Korshamn kjørte tråleren på et skjær og begynte å ta inn vann.

To reddet i siste liten

— Vi stod i vann til livet. Båten ble stadig mer baktung. Jeg prøvde å komme meg fram på baugen til en redningskapsel, men jeg klarte ikke å få åpnet den. Vi hadde bare sekunder på oss. Jeg og stefaren min stod og holdt oss i rekka til fiskebåten mens vi speidet etter redningsskøyta, sa Behte til Fædrelandsvennen i går.

Han og stefaren ble reddet fra den synkende reketråleren i siste liten.

— Det skjedde så fort alt. Jeg tenker jo også at vi hadde flaks oppi tragedien. Hadde redningsskøyta kommet minutter senere, er det ikke sikkert jeg hadde sittet her i dag, sa Behte.