Klikk på bildet over for å se redningsdykkere redde Fædrelandsvennens reporter ut av bilen under vann.

KRISTIANSAND: — Det hender at folk kjører i vannet. Det hender også at folk kjører på isen om vinteren og så går de igjennom, sier Sigbjørn Justnæs ved Kristiansand brannstasjon.

Brannmannyrket er allsidig og i dagens episode av webtv-serien ”110 – Livet som brannmann” fokuserer vi på redningsdykkerne og hva som kan skje hvis bilen din havner i vannet.Redningsdykkertjenesten er plassert på hovedbrannstasjonen i Kristiansand. Hvis noen har forulykket i forbindelse med sjø, vann og vassdrag, rykker et lag påminimum fem mannskaper ut i egen dykkerbil og/eller båt.

Bruker nødhammer

Sammen med brannvesenet kjørte vi en bil ut Otra for å se hva som skjedde. Det vi erfarte var at du vil ha relativt god tid til å komme deg ut av bilen hvis du er ved bevissthet. Verre er det hvis bilen har begynt å synke og ta inn vann.

— Vanntrykket gjør det umulig å åpne bildøren. Bildøren vil først la seg åpne når bilen eventuelt er full av vann. Vinduet er vanskelig å knuse ettersom det er laget av herdet glass, poengterer Justnæs.

Løsningen er å ha en nødhammer i bilen. Men hvis bilen ikke allerede er full av vann, vil den fylles veldig fort og synke når du knuser ruta med hammeren.

Brannvesenet har egne redningsdykkere som rykker inn hvis personer forulykker i vann Foto: Jon Anders Skau