SPOR 2: Dype spor og enda mere søle
SPOR 1: Dype spor og mye søle.
PUKK: Her er det mer pukk enn grus, og ikke så lett å kjøre.
HULL: Noen av de mange hullene. Noen er så dype at biler kjører seg fast.

SØGNE: — Det er helt forferdelig hvert år når telen går. Hull, dype spor - og veien er mest som en grøt. Forresten er ikke sommeren bra heller. Da støver det så man nesten ikke kan gå langs veien når bilene kommer, forteller hun til fvn.no

Veien går mellom Eid i Søgne og Frydnes i Mandal. Mellom der er Salthaug hvor Susanne bor.

ENGASJJERT: Susanne Salthaug (17) engasjerer seg i lokalmiljøet. Nå krever hun penger til asfalt på veien forbi huset hun bor i i Søgne.

— Huset vårt er 30 meter fra veien. Rett med oss er noen av de dypeste hullene akkurat nå. Før helgen var det flere biler som satte seg fast, faktisk. Det er 54 husstander og 200 hytter i området. Jeg synes det er håpløst at ikke det kommer asfalt, forteller Susanne Salthaug. Vet du om tilsvarende veier? Tips oss på tips@fvn.no!

Billigere med asfalt

Ungjenta har greid å regne ut noe politikerne tydeligvis ikke har greid, at asfalt vil spare samfunnet for betydelige summer.

— Hvert år gruser og gruser de. Med asfalt kan man vedlikeholde bare hvert tiende år. Det er store summer å spare. Men når jeg sjekker, viser det seg at politikerne bevilger penger hvert år. Da blir grus billigere enn asfalt - og dermed dropper de asfalt. De glemmer å tenke fremover, sier hun.

— Asfalt koster tre år med grusing. Men det er jo mye billigere på sikt. Jeg skjønner ikke at ikke de skjønner det. Kan man tjene inn en investering på tre år, må man da være fornøyde, sier hun.

Susanne Salthaug sier lokalsamfunnet har ønsket asfalt i årevis, men at ingenting skjer. Derfor bestemte hun seg for å engasjere seg selv. Løsningen ble en bildeserie til fvn.no.

Hvert år gruser og gruser de. Med asfalt kan man vedlikeholde bare hvert tiende år. Det er store summer å spare.

— Salthaug Sag ligger i området. Tømmerbiler kommer ofte hit. Vi kan ikke ha en slik grusvei med all tungtrafikken i området, sier hun.

Ofte er det så dype spor etter lastebiler og søppelbil, at vanlige personbiler sliter med å komme fram.

Lover å ta opp saken

Leder av fylkeskommunens samferdsels, areal og miljøutvalg er Frps Kåre Glomsaker. Han var ikke tilgjengelig mandag kveld. Det var imildertid nestleder Harald Fauskanger Andersen fra Høyre.

Jeg kan love at jeg skal ta opp denne saken. Det fortjener Susanne.

— Jeg kjenner ikke denne veien. Vi pleier å forholde oss til de faglige rådene fra veivesenet. Jeg kan love at jeg skal ta opp denne saken. Det fortjener Susanne. Jeg treffer veisjefen onsdag. Da skal jeg se hva han sier - og så må vi bare ta det defra, sier Fauskanger Andersen.

Han legger til at fylkeskommunen har økt bevilgningene til vedlikehold og asfaltering de siste årene.

— Vi bruker betydelig mer penger enn det staten gjorde på alle veiene vi har overtatt fra staten, sier han.

Vet du om tilsvarende veier? Tips oss på tips@fvn.no eller fortell i debatten nedenfor!