LIVET I KANAAN: - Veldig godt, synes Anna og Tom Svennevig. Foto: Lars Hollerud
PRESISERING: Kanaan Riders er ikke er kristen mc-klubb. Men Bård Østlien (t.v.) og Svein Nymo sier at medlemmene er veldig snille. Foto: Lars Hollerud

LILLESAND: — I gamle Eide kommune er det ingen bikuber igjen. Ikke ei eneste melkeku heller, for den saks skyld, sier Jan Ole Benestveit, birøkteren som måtte innstille da biene ble syke.

Mye er altså ikke ved det gamle i den gamle kommunen som ble oppspist av naboer. Først av Landvik i 1962, så av Grimstad i 1971. Så betyr da også Kanaan "lavlandet" og "underkastet" eller "ydmyket".

Til og med bomstasjonen er borte. Den forsvant med gamle E 18, uten at noen klager av den grunn.

Dobling

— Vi er blitt mange flere, faktisk dobbelt så mange som de 500 vi var før den første kommunesammenslåingen, påpeker Tom Svennevig, beboer i Eide, alias Kanaan i hele sitt 79 år lange liv.

- Hvem var det som sammenlignet med Skriftens Kanaan?

— Våre vittige naboer. Særlig folk fra Grimstad. De syntes dessuten det var så mye kristelig møtevirksomhet her.

- Har den slags også avtatt?

— Ja da.

Sier Tom Svennevig, som har vært journalist i 30 år og alltid vært småbonde på si. Nå er det dyrking av gressfrø som gjelder på det gamle familiesmåbruket som han arvet av broren til sin bestemor.

Ymse

I dag er turiststedet Homborsund og Knut Hamsuns gård Nørholmen Eides best kjente navn utad. For øvrig kan området by på butikk, skole, barnehage, et fotballag, kultur, produksjon av kunstnergarn, et båtbyggeri og Gilje Bygg og Anlegg, for å nevne noe.

For ikke å forglemme Kanaan Riders mc-klubb.

— Vi er 11 år og har 22 medlemmer, opplyser Svein Nymo.

— Noen tror dette er en kristen mc-klubb. Det stemmer ikke. Men vi er veldig snille og har også damer med, supplerer Bård Østlien, mannen som dro i gang klubben, som benytter anledningen til å ønske alle med to hjul og motor god sesong.