KRISTIANSAND: Men det var egentlig kamerat og medgründer Andreas Hennie (25) fra Oslo som fikk ideen til utfylt.no da søsteren som er frisør ville selge sminke på si.

— Vanskelig

— Andreas har selv startet enkeltmannsforetak og vet hvor vanskelig det er å fylle ut selvangivelsen som følger med. Da han skulle hjelpe søsteren som er helt grønn når det gjelder det å starte en bedrift, tenkte han at det burde finnes et program for sånne som henne, forteller Magne Matre Gåsland (26).

De to kameratene traff hverandre på Gründerskolen i Sillicon Valley for to år siden. Da de meldte seg på den nasjonale forretningsplankonkurransen Venture Cup, var de enige om at den forenklede selvangivelsen var den beste ideen.

Vant oppstartmidler

Formålet med konkurransen er å stimulere til nyskaping nasjonalt, og gründerkameratene er allerede videre til den nasjonale finalen som skal avholdes i oktober. Dersom guttene vinner denne finalen blir det over hundre tusen å hente i belønning. I den regionale finalen kom Magne Matre Gåsland og Andreas Hennie på førsteplass med "utfylt.no" og stakk av med en premie på 50.000 kroner.

— Dette er en kjempefin måte å få oppstartsmidler på. Vi har jo ingen inntekter ennå, sier Matre Gåsland.

Slik ser programmet på utfylt.no ut. Det skal hjelpe personer med enkeltmannsforetak til å fylle ut selvangivelsen. Foto: utfylt.no

Utfylt.no skal lanseres i løpet av måneden.

— Vi har hatt 65 personer med en i en betatest og vi har fått strålende tilbakemeldinger, forteller kristiansandsgründeren.

Komplisert tilleggsskjema

Hovedproblemet for de 134.000 personene som driver et enkeltmannforetak er et tilleggskjema i selvangivelsen som heter Næringsoppgaven.

— Det er utrolig komplisert, men på utfylt.no kan brukeren legge inn alle kvitteringene sine. Næringsoppgaven blir så fylt ut og sendt inn til Alltinn for brukeren, forklarer Magne Matre Gåsland.

Han og medgründer Andreas Hennie ønsker å kunne forbedre og videreutvikle programmet slik at det kan brukes av flere brukere.

Magne Matre Gåsland har full tro på at utfylt.no kan vinne Venture Cup konkurransen.

— Nå har vi fått en skikkelig boost og en bekreftelse på at det vi driver med ikke er helt tullete, sier han.

Helt enkelt har det ikke vært å samarbeide om å utvikle et program når kameratene har jobbet fra hver sin by. Mens Magne Matre Gåsland studerer ved NTNU i Trondhjem, studerer Andreas Hennie ved NHH i Bergen.

— Vi har kommunisert over Skype, og bestemt oss for at vi minimum har arbeidstid fra ni til fem seks dager i uken, forteller Magne Matre Gåsland.