MANDAL: — Jeg vil bli blant de beste keeperne i verden, sier Wichne til Fædrelandsvennen.

15-åringen er fast inventar på det norske G16-landslaget. Denne uka ble han tatt ut i nok en samling. Kommende sesong blir hans første som førstekeeper for Mandalskameratene. Enn så lenge er 3. divisjon en god nok kamparena for unggutten.

— Jeg blir nok i MK denne sesongen, så blir det kanskje en eliteserieklubb neste år. Det kortsiktige målet er å etablere meg i eliteserien, for så å bli god nok til å stå i Premier League, sier Wichne, og avslører samtidig at Manchester United er favorittlaget.

- I eliteserien, er Start et alternativ?

— Jeg vet ikke helt. Alle eliteserieklubber er attraktive, sier han.

- Kan bli toppkeeper

Mange norske keepere har forsøkt lykken i utlandet de siste årene, også spillere fra Sørlandet. Sean McDermott var en periode i Arsenal, men spiller nå i Sandnes Ulf. Mats Mørch fra Mandal har proffkontrakt med Derby, som spiller på nest øverste nivå i England, mens Michael Crowe forlot Start i fjor sommer til fordel for Ipswich.

— Det har stått mye i media om de som har reist hjem igjen, og spørsmål om oppholdene har vært vellykket eller ikke. Jeg ser ikke for meg at jeg flytter ut med det første, sier Wichne.

Keepertalentet signerte en proffkontrakt med MK i starten av desember. Det sier litt om hvor høyt klubben verdsetter sin sisteskanse.

— De som vil ha ham, må betale, sier MK-trener Morten Halvorsen.

Starts tidligere spillerutvikler har latt seg imponere stort av den unge sisteskansen siden han tok over som hovedtrener for fire måneder siden.

— Amund har utrolig gode forutsetninger for å nå langt. Han kan bli en toppkeeper, det er det ingen tvil om. Om det blir i Norge eller andre steder, får bare tiden vise, sier Halvorsen.

- Kan nå hele veien

- Er han det største keepertalentet fra Sørlandet noensinne?

— Jeg vil ikke bruke de ordene, men landsdelen har bare én keeper i landslagsdiskusjonen, og Amund er én av to keepere på G16-landslaget. Er det én spiller jeg tror kan gå hele veien, så er det Amund. Klubber fra både inn- og utland kommer til å se på MKs kamper kommende sesong, og det er mange som har han på blokka, sier Halvorsen.

- Hvilke kvaliteter har han som du liker?

— Først og fremst er han en veldig flott type. Han er dedikert, fotballklok, treningsvillig, ambisiøs, moden for sin alder, og sterk både mentalt og fysisk. I tillegg har han evnen til å strekke seg etter nye mål hele tiden, sier Halvorsen.

- Hva med keeperferdighetene?

— Han er uhyre sterk én mot én, han har god rekkevidde og er utrolig hurtig. Dessuten har han gode distribusjonsferdigheter, sier Halvorsen.

I midten av april reiser han på samlingen med G16-landslaget. Han går dermed glipp av serieåpningen til MK i 3. divisjon mot Herkules 13. april.

Er med i satsingsprosjekt

Wichne er jevnlig på keepersamling i Oslo sammen med andre aldersbestemte landslagskeepere.

— Vi har et prosjekt som heter "Morgendagens enere", som er et ekstratilbud til våre aller mest spennende keepere i aldersgruppen 15–19 år, sier Jan Erik Stinessen, som er fagansvarlig for keeperutviklingen i Norges Fotballforbund.

- Hva synes du om Amund Wichne?

— Han er et meget spennende emne. Amund er langt framme i forhold til alderen. Han var inne på kretslag og sonesamlinger som 13-åring, på Statoil-akademiet som en av to keepere da han var 14, og har nå flere kamper for G16-landslaget. Han har meget gode ferdigheter, spesielt med beina. Han er også moden og ambisiøs, og villig til å legge ned det arbeidet som trengs for å bli god, sier Stinessen.

- Hvordan ser framtiden hans ut?

— Han kan nå langt, men det vet man jo aldri. Det er opp til gutten selv å bli mer enn et godt keeperemne. Amund er svært god, det er det ingen tvil om. Han får god erfaring med G16-landslaget, og noe av det som er gledelig å se, er at våre gutter ikke står noe tilbake fra keeperne til andre nasjoner. Men Tyskland kan kanskje ha ti jevngode keepere, mens vi har en eller to, sier Stinessen.

Wichne kommer til å vokte buret for MK i 3. divisjon kommende sesong. Nivået er godt nok - enn så lenge - mener Stinessen.

— Det er viktig å ha en god kamparena og et godt treningsmiljø. I Mandal er det folk som har kontroll på ham, og det er smart å bli værende der, sier Stinessen.

Landslagstrener Øyvind Nilsen tok ut WIchne på den aller første samlingen for G16 i fjor høst. Navnet til 15-åringen var også på listen da han presenterte troppen til kampene mot Polen, Litauen og Danmark 11.– 15. april.

— Amund har et veldig godt utgangspunkt til å bli en god keeper. Nå handler det om evne og vilje til å få ut talentet som blir avgjørende, og det har jeg troen på at han klarer, sier Nilsen.