KRISTIANSAND: — Vi må kalle en spade for en spade. Dette handler om å spare penger, det er et simpelt røveri av en rettighet folk har hatt i alle år, uttalte nestleder Stian Storbukås fra Frp under debatten etter at torsdag byutviklingsstyret hadde befart et par stikkveier i Voiebyen.

Selv om brøytesesongen er på hell har ikke beboerne her glemt snøen som falt i vinter – den første da de har måttet sørge for snørydding på egen hånd etter at kommunen endret på reglene.

— Vi har bodd her i 40 år, plutselig er vi ikke med i kommunen lengre. Vi betaler eiendomsskatt som alle andre, men får ingenting igjen for det, klagde Alf Stokke Sørensen.

Kommunen startet i 2008 en omfattende nedklassifisering av kommunale veier til private. Først om et par år vil arbeidet være ferdig, etter at kommunen har definert at 300 kilometer vei skal være privat, mens 500 kilometer fortsatt er kommunal.

- Ufornuftig pengebruk

Dersom stikkveien stryker på ett eller flere av fire kriterier, er faren overhengende for at beboerne må vinke farvel til brøytebilen:

• Det skal være mer enn 50 meter inn til husene.

• Minst fire hus i stikkveien.

• Veien må være minst fire meter bred.

• Snuplassen må være minst 15 meter vid.

Det politiske flertallet – Frp fikk kun støtte fra Miljøpartiet De Grønne – mener man må praktisere likebehandling, og at regelverket er passe strengt.

— Gir vi medhold i denne saken får vi stadig nye saker til behandling, sa Mette Gundersen (Ap), som kalte det grovt å anklage kommunen for røveri.

— Jeg reagerer på at dette fremstilles som en rettighet, som har en juridisk binding. Dette går under kategorien goder. De som mener vi røver og raner må vise hvor pengene heller skal tas fra, påpekte hun.

— Dette er ufornuftig bruk av penger. Skal vi ha et prinsipp, må vi stå for det, mente Odd Nordmo (H).

Byingeniør Terje Lilletvedt. Foto: Vegard Damsgaard

— 15-20 millioner ekstra

For mange som steller med kommunal økonomi anses snøbrøyting for å være penger ut av vinduet, sammenlignet med drift av skoler og sykehjem. I fjor kostet brøytingen Kristiansand kommune hele 35 millioner kroner.

— Hvis dere har lyst å bruke 15-20 millioner kroner ekstra på å brøyte fram til inngangsdøra til alle i byen, så vær så god. Tre år på rad har vi brukt ti millioner over budsjett, påpekte byingeniør Terje Lilletvedt, som ser rødt når andre ser hvitt.