KRISTIANSAND: — Vi klarer ikke å sove. Kulda holder oss våken hele natta. Man dupper av i noen få minutter før man våker igjen og kjenner at det verker i hele kroppen, sier Ionut-Alexandru Duroi (26) til Fædrelandsvennen.

26-åringen tigger i Kristiansand sammen med sin far Marius Duroi (46). De forteller at det bor omkring 20 rumenske tiggere i Kristiansand for tiden. Flere av dem har vært svært syke de siste dagene som følge av kulden kombinert med kraftig vind.

TELT: Slik sover Ciprian Carlos (27) om natten. Under Vesterveien-brua har han laget seg et provisorisk telt. Foto: Jon Anders Skau

Flere syke

— Vi har vært syke omtrent alle sammen. Akkurat nå er det to menn som er alvorlig syke, forteller Ciprian Carlos (27).

Den ene mannen ligger i en bil på parkeringsplassen, mens den andre personen har fått husly hos diakon Kari Klingsheim i Frelsesarmeen i Kristiansand. De to mennene skal ha feber og være ved dårlig forfatning. Fædrelandsvennen har ikke fått tak i Klingsheim tirsdag kveld, men venstrepolitiker Dag Vige har snakket med frelsessoldaten.

— Kari ringte meg i kveld og var svært fortvilt over situasjonen. Hun hadde vært sammen med tiggerne og fortalte at to-tre av dem er svært syke, forteller Vige.

RETT PÅ BAKKEN: Tiggerne har ikke noe madrass å sove på. I en sovepose ligger de rett på bakken. Ionut-Alexandru Duroi (26) viser her hvordan han sover under Vesterveien-brua. Foto: Jon Anders Skau

Klingsheim skal ha sagt til Vige at hun ønsket å låse opp frelsesarmeens lokaler for tiggerne, men at det egentlig er tatt en beslutning om ikke å åpne dørene på natten.— Selv har jeg tatt kontakt med rektor på min egen arbeidsplass, Fiskå skole, for å høre om tiggerne kan sove i bomberommet. Men det lar seg ikke gjøre på grunn av sikkerhetsmessige hensyn. Nå har jeg forsøkt å få fatt i et stort 16-mannstelt til tiggerne, forteller Vige.

Vil gi rumenerne husly

Onsdag morgen møtes formannskapet i Kristiansand kommune. Vige vil da tale tiggernes sak og be om at politikerne fatter vedtak om å gi rumenerne husrom inntil været har bedret seg.

— Rådmann Tor Sommerseth har fortalt meg at kommunen er på utkikk etter et sted hvor tiggerne kan innkvarteres når det er så kaldt som nå, sier Vige.

Onsdag kveld har han også vært i kontakt med kommuneoverlege Vegard Vige som skriver i en tekstmelding at kommunen kan stille med lokaler dersom frivillige organisasjoner tar seg av det praktiske.

VARMER SEG: Kulde har ført til at flere tiggere er blitt alvorlig syke. Her varmer de seg på et bål under Vesterveien-brua. Fra venstre Ionut-Alexandru Duroi (26), Ciprian Carlos (27), Marius Duroi (46), Bogdan Ungureanu (21) og Maria Filipina Miclescu (43). Foto: Jon Anders Skau

— Det handler ikke om mangel på penger, men om holdning og vilje til å handle. Værmeldingen framover taler ikke til tiggernes fordel. Det må handles nå, mener Dag Vige.

Bortvises fra sanitæranlegget

Da Fædrelandsvennen møtte tiggerne under Vesterveien-brua sent tirsdag kveld, var det seks personer til stede. Resten hadde lagt seg til å sove i biler eller lette etter ved til bålet.

— Politiet var nettopp her og viste oss bort i fra toalettbrakka. Vi får ikke oppholde oss der selv om det er flere minusgrader. "Kun til rengjøring", sier de, forteller Maria Filipina Miclescu (43).

- Hvorfor oppsøker dere ikke legevakten?

BORTVIST: Maria Filipina Miclescu (43) forteller at politiet bortviser dem fra sanitæranlegget på KMV-tomta. Brakka er ikke ment å skulle benyttes til overnatting. Foto: Jon Anders Skau

— Vi har ingen forsikringer som dekker legehjelp. Derfor har vi ikke noe annet valg enn å bli her, sier Ionut-Alexandru Duroi.

Natt til tirsdag sov det tre personer under Vesterveien-brua. Mennene viser Fædrelandsvennen hvordan de ligger. De har ikke madrass eller liggeunderlag, men ligger rett på jorda. To av mennene ligger under et provisorisk telt av presenning.

— Det er så kaldt at det føles som om blodet fryser til is. Men hva skal vi gjøre? Det er ikke noe å reise tilbake til i Romania. Verken hus, jobb eller mat. Derfor forsøker vi å skaffe oss et bedre liv her, sier Duroi.