KRISTIANSAND : — Vi er en bevegelse, en protestbevegelse mot overvåkingssamfunnet, som kjemper for mer ytringsfrihet og friere bruk av internett, sier Tale M. Haukbjørk Østrådal (24).

Hun er førstekandidat for Vest-Agder Piratparti til stortingsvalget 2013, et parti som er så rykende ferskt at de hadde sitt første fylkeslagsmøte for tre dager siden. Selve partiet ble formelt etablert i januar i år.

— Vår viktigste sak er kampen mot overvåkingssamfunnet og datalagringsdirektivet. Det er skummelt å tenke på at man tar til orde for en innstramming av ytringsfriheten og lagring av alle våre digitale spor. Ethvert forsøk på dette må stoppes tvert, ellers vil det bare eskalere, mener Østrådal, som for tiden er bosatt i Berlin.

Først i Sverige

Til sommeren flytter hun hjem igjen til Kristiansand for å drive valgkamp for Piratpartiet, som teller 255 medlemmer på landsbasis. Inspirasjonen til partiet er hentet fra Sverige og saken mot Pirate Bay, den svenske nettsiden som fikk Hollywood på nakken for å ha bidratt til det man mente var ulovlig nedlasting av filer og piratkopiering.

I kjølvannet av denne debatten oppstod Piratpartiet i Sverige i 2006. De har i dag har to representanter i Europaparlamentet.

— Jeg tror vi er det samme for vår generasjon som det miljøbevegelsen var for den oppvoksende generasjon på 1970-tallet, uttaler Østrådal.

Ytringsfrihet i fokus

Lasse Gregersen (19), partiets andrekandidat i Vest-Agder, understreker at partiet, i tillegg til datalagringsdirektivet, har flere viktige saker.

— De viktigste er personvern, demokrati og ytringsfrihet. En tenker kanskje at dette er rettigheter som allerede er ivaretatt i dagens samfunn, men vi mener det er fare for at disse forvitrer. Derfor går vi til valg for en styrking av individuelle rettigheter, som enkeltpersoners rett til frie ytringer, rettsvern og privatliv, sier Gregersen, som er avgangselev ved Kristiansand Katedralskole Gimle.

Han innrømmer at han gjerne må forklare hva partiet er til folk som hører om det for første gang. Noe partiprogram er heller ikke på plass ennå, så standpunkt i saker om eldrepolitikk, helsepolitikk og skolepolitikk er ikke foreløpig oppe til diskusjon.

- Litt nerdete

— Vi får et partiprogram klart til sommeren, målet er å lage et som favner bredt. I tillegg mener vi folkeavstemninger er et altfor lite brukt verktøy. Vi ser for oss å ha såkalte "liquid feedbacks", flytende tilbakemeldinger, om du vil, på flere saker. Vi skal være et dynamisk parti som kan endre oss, ikke vedta noe som er hugget i stein og varer for evig, påpeker Østrådal.

Gregersen vedgår at noen av sakene, og begrepene, partiet bruker er rimelig kompliserte og teknologiske.

— Kall oss gjerne litt nerdete, men vi er ikke en gjeng teknologer. Vi favner bredt, dette er ikke bare et parti for de unge, sier han.