— Jeg vet ikke hvorfor fraværet er så høyt. Det er kanskje for lett å skaffe vikarer blant ansatte i kommunen, undrer Bjørg Elida Romedal.

Hva mener du? Si din mening i debattfeltet nederst i saken!

Hun har vært leder for et prosjekt som hadde som mål å få ned sykefraværet blant gravide i Kristiansand kommune. Prosjektet innebar å gjennomføre trekantsamtaler mellom gravide, deres ledere og en jordmor. Målet var å tilrettelegge arbeidssituasjonen og motivere kvinner til å stå lenger i jobb før de sykemelder seg.

Gjennomsnittlig sykefravær i Norge for de gravide ligger på ca 22-23 prosent, det er inkludert privat sektor. Det gjennomsnittlige fraværet blant gravide i Kristiansand kommune lå på 36,7 prosent i 2010. ## Dyrt

— Sykemeldte gravide koster kommunen mye, både i penger til vikarer og tapt kontinuitet, sier personalsjef i Kristiansand kommune, Steinar Harbo.

Han aner heller ikke hvorfor sykefraværet i kommunen er så høyt blant gravide. Sykefraværet for resten av de ansatte i kommunen ligger på et lavt landsgjennomsnitt: 8,1 prosent.

Romedals ettårige prosjekt med å tilby samtaler med jordmorvar ingen entydig suksess. Blant de som er ansatt i utdanningssektoren ble det registrert nedgang i sykefraværet. Blant ansatte i helse- og sosialsektoren ble det registrert økning.

— Gravide kvinner i kommunesektoren er oftere sykmeldt enn i privat sektor. Og enda flere i helse- og sosialsektoren. Det vi ser er at ofte kan det være en kultur for å sykmelde seg når man er gravid, sier 1. amanuensis Nils Fleten ved Universitetet i Tromsø. Han står bak evalueringen av prosjektet.

Hemmelig

Både rådgivende jordmor Britt Holte Hamre (t.v.) og prosjektleder Bjørg Elida Romedal mener flere gravide kunne stått lenger i jobb. Foto: Reidar Kollstad

— Vi kom for sent i kontakt med mange gravide. De holder graviditeten hemmelig. Noen ganger måtte jeg gjemme meg når jeg skulle snakke med gravide. De ville ikke at leder og kolleger skulle får rede på noe, sier rådgivende jordmor Britt Holte Hamre som også deltok i prosjektet.Hun mener en årsak til høyt fravær kan være at det er kultur for det, at det er akseptert at kvinner skal sykmelde seg når de er gravide.

— Med tilrettelegging kunne mange jobbet lenger, sier hun.

Flere

Tidligere har det vært antatt at rundt sju prosent av kvinner mellom 20 og 40 år er gravide til enhver tid. I så fall skulle det blitt 130 kvinner i Kristiansand kommune. I prosjektåret var hele 176 kvinner gravide.

Romedal anbefalte i prosjektrapporten at kommunen skulle opprette en halv stilling med en jordmor som skulle bistå gravide. Forslaget ble ikke engang oversendt til politisk behandling.

— Siden konklusjonen i rapporten ikke var entydig, ble forslaget om å ansette jordmor prioritert bort til fordel for andre utgiftsposter, sier Harbo.

Reagerer

Dette reagerer Romedal på, og mener kommunen tenker kortsiktig:

— På lang sikt kan kommunen spare betydelige summer på å redusere sykmeldinger blant gravide. Ved å ta kvinnen på alvor og legge til rette arbeidsforholdene vil begge parter nyte godt av det, sier Romedal.

I gjennomsnitt koster en sykmelding 13.000 kroner dagen, beregnet ut fra alle former for privat og offentlige virksomheter i Norge, i følge Romedal.

Harbo opplyser at spørsmålet med sykmeldte gravide vil inngå i arbeidet med å vurdere bonus for friske arbeidstakere, og resten av problemene med sykmelding generelt. Dette skal opp til politisk behandling i løpet av våren.