LILLESAND: Helsedirektoratet anbefaler at kommunene får i gang frisklivssentraler for å forebygge økningen av livsstilssykommer i befolkningen. I Lillesand har man i flere år hatt tiltak som ville være et naturlig tilbud i en slik sentral. Eksempler på dette er frisklivsresept, kurs i mestring av depresjoner, bra mat-kurs og tiltak mot fall for mennesker med balanseproblemer. Men man har ikke brukt navnet frisklivssentral, og arbeidet har vært lite koordinert.

Kommunen fikk i fjor et tilskudd til å utrede et frisklivstilbud. Maria Fossdal har vært prosjektmedarbeider. I rapporten blir det anbefalt å fortsette med de tiltakene man er i gang med, men at de bør gjøres tilgjengelig for flere. I tillegg anbefales et nytt tilbud til barn med overvekt, kurs i belastningsmestring og gjeninnføring av bra mat-kursene.

Lillesand har i år startet opp tilbud for barn med overvekt. Og for å koordinere tilbudene bedre og gjøre tilgangen for befolkningen lettere, ble det anbefalt at kommunen ansetter en koordinator i 30 prosent stilling. Dette bør være en person med helsefaglig bakgrunn og med stasjon på Helsehuset.