Vedsekkene ligger lagret hos Parkvesenet i Mandal. Tibor Ødvøs lemper opp sekker til Arne Hogganvik før utkjøringen. Foto: Roar Greipsland
Aase Ringstad er strålende fornøyd med service fra gode hjelpere i Frivilligsentralen. Rune Klepp og Tibor Ødvøs bærer ved, sammen med Arne Hogganvik som legger sekkene under presenningen. Foto: Roar Greipsland
Dugnadsgjengens Øystein Daasvatn har tidligere i år brukt motorsaga for å kappe opp veden fra Furulunden Foto: Roar Greipsland
Dugnadsgjengen sørget i vår for at 5-600 sekker ved kunne komme byens eldre til nytte. Da Fædrelandsvennen laget reportasje i mars var Tov Aanonsen (fra venstre) klar for jobbing i Furulunden, sammen med Svein Olaf Johannessen, Olav Gundersen, Endre Johanssen, Per H. Iversen, Jan Eide, Arne Rypestøl, Truls Sveindal, Ragnar Tryland, Marion Lundevik, Finn Vidar Mo, Karl Tronstad (foran), Kåre Ormestad (bakerst), Øystein Daasvatn, Geir Eriksen, Kjell Omland, Roger Berntzen, Tor Wendt og Torkel Salthaug. (arkivfoto) Foto: Roar Greipsland

– Å, dere er vel snille.

Aase Ringstad på 82 år lovpriser gjengen fra Frivilligsentralen som yter full service og lemper 15 sekker blandingsved rett inn på verandaen hennes.

– De er fantastiske, for dette hadde ingen vanlige firmaer gjort. Selv klarer jeg ikke lengre å kjøre veden inn med trillebåra, sier Ringstad.

Rydder Furulunden

Veden som hun og en rekke andre mandalitter i disse dager får, kommer fra Furulunden, byens grønne lunge. Lunden er et park— og skogsområde på 1400 dekar, kloss inntil byen.

Dugnadsgjengen i Mandal, teller et 30-talls personer, hovedsakelig pensjonister. Gjengen som har holdt det gående i flere år møtes hver mandag, og har påtatt seg oppgaven med rydding, trefelling og oppfiksing av Furulundens mange turstier.

– Vi har hugget og kløyvd opp ved til mellom 500 og 600 sekker. Frivilligsentralen tar seg av det aller meste, men Frelsesarmeen skal få 60 sekker som de kan dele ut til jul, sier Finn Vidar Moe, leder for Dugnadsgjengen. Han og resten av gjengen leverer veden for selvkost til 10 kroner sekken.

– Det er fint at veden kommer til nytte for mange av byens eldre, samtidig som vi også hjelper Frivilligsentralen, understreker Mo.

Mest tynning

Naturforvalter Roald Larsen i Parkvesenet gir klarsignal for hvilke trær som kan hugges før Dugnadsgjengen svinger motorsaga.

– Furulunden har mye ung skog, og det er hovedsaklig tynning etter det som ble plantet inn etter stormen i 1969. Vi er kjempefornøyd med jobben de gjør, også med hjelp til strandrydding og utbedring av veiene i Furulunden, sier Larsen.

Bærer opp og fram

— Etterspørselen er ganske stor. Det er særlig eldre og uføre som vil ha veden kjørt hjem. Vi har lagt oss på en pris som er rimelig, men heller ikke så rimelig at vi konkurrerer veldig hardt med vanlige vedselgere, sier Arne Hogganvik i Frivilligsentralen. Et par ganger i uka kjører han og medhjelperne ut ved til mandalittene.

– Det har hendt vi har båret opp sekker til tredje etasje i ei av byens blokker, sier Hogganvik.

– Pengene vi får inn på dette salget er svært viktige for oss. Vi har til nå fått inn nesten 80.000 kroner i gaver dette året. Budsjettet var på 90.000 kroner, så dette klarer vi. Pengene går til driften av Frivilligsentralen, sier daglig leder Reidun Bruskeland Hinna.