KRISTIANSAND: Nikolai Astrup ble kvotert vekk som klima— og miljøvernminister til fordel for Tine Sundtoft, ble det opplyst til Aftenposten fra anonyme kilder i Høyre torsdag.

Det var kanskje det nærmeste vi fikk en regjeringsbombe, ettersom Sundtoft er totalt ukjent på den nasjonale, politiske scenen.

Astrup er en profilert politiker som har brukt mye tid på miljøbevegelsen og gitt Høyre troverdighet på feltet. Oslo Høyre-lederen ble ofret som klima- og miljøminister fordi han har «feil» kjønn og kommer fra «feil» sted, ble det sagt fra flere kilder i Høyre.

Men på Sørlandet mener man at påstandene fra partikollegaene er uriktige.

Tidlig valgt

— Et viktig poeng er at hun fikk telefonen fra Solberg torsdag forrige uke, altså sannsynlig lenge før hele kabelen var lagt. Det forteller meg at hun var ønsket inn som statsråd, og ikke skulle fylle en plass, sier fylkesordfører i Vest-Agder, Terje Damman (H), til Fædrelandsvennen.

— Det er mange hensyn å ta i sammensetningen av et regjeringslag, og alle som kjenner Tine vet at hun har god ballast, og at hun vil fungere godt i denne rollen, uten at kvotering ligger i bunn.

— Men Astrup har vært miljøpolitisk talsmann. Har ikke kritikerne et poeng?

— Det er mange talsmenn på ulike områder som ikke har fått ønskerollen. Erna Solberg har lagt en totalvurdering til grunn, sier han.

Dammans kollega i Aust-Agder, Bjørgulv S. Lund, tror heller ikke at Sundtoft ble kvotert inn.

— Jeg har forståelse for Nikolai Astrup, men det er mange kandidater som ikke har fått rollen de helst ville ha. Hun har en veldig sterk bakgrunn, og i rollen som rådmann har hun blitt drillet i faglighet.

Leder av Aust-Agder Høyre, Lillesand-ordfører Arne Thomassen, flagget da valget av Sundtoft ble klart.

— Hun er den beste kandidaten, og jeg tror hun vil overraske stort. Jeg har ikke oppfattet noen misnøye i partiet rundt utnevnelsen, og anonyme kilder er noe helt annet, sier han.

Grønn bakgrunn

Flere har påpekt at Tine Sundtoft har befattet seg lite med miljøspørsmål, men åtte år som fylkesrådmann gjør at hun ikke stiller helt uforberedt.

Hun har blant annet gått imot flere planlagte vindkraftverk, noe som har høstet både applaus og ergrelse i ulike deler av miljøbevegelsen.

Da fylkespolitikerne tidligere i høst diskuterte utbygging av næringsområdet langs E 39 på Opofte på Kvinesheia, tok hun til orde for å forby nye kjøpesentre for å styrke by- og tettstedsentrene. Hun mente likevel at lokale politikere bør ha det avgjørende ordet i slike saker.

Som fylkesrådmann har hun i flere budsjetter lagt opp til økte bevilgninger til Agder Kollektivtrafikk for å bedre busstilbudet. Hun har også vært en pådriver for å få statlige belønningsmidler til styrking av kollektivtilbudet.

Hun har også vært sentral i arbeidet med "Regionplan Agder 2020", der Agder har som mål å bli internasjonalt ledende innen klimavennlig produksjon og distribusjon av fornybar energi.