Fisker: Et akvarium er plassert midt i hotellgangen. På kvelden er dette med på å roe ned hundene. Foto: Anne Smith Lorentz
Fullt: Blandingshundene Prikken og Fido, var blant de 18 gjestene da Ræga var på besøk. Rolf Erling Nilsen er inne og gir dem litt oppmerksomhet. Foto: Anne Smith Lorentz
Mange Puser: Pus heter denne katten, og det er det mange puser som heter. Eirin Ravnevand holder styr på opp til 22 katter på pensjonatet i Birkenes i sommer. Foto: Anne Smith Lorentz
Mye arbeid:?Jeg må vaske, vaske og vaske, sier Eirin Ravnevand. Det er viktig å holde det rent og mest mulig fritt for vond lukt inne på hotellet. Foto: Anne Smith Lorentz
Godt: Huskatten Dina koser seg ute i hagen. De fleste er på pensjonatet fra en uke til 14 dager. Foto: Anne Smith Lorentz
briten i bur.jpg Foto: Anne Smith Lorentz
kattunger.jpg Foto: Anne Smith Lorentz

KRISTIANSAND / BIRKENES: — De stormer opp bakken når de kommer. "Hipp hurra nå skal jeg på feriekoloni", sier Rolf Erling Nilsen. Han driver hundepensjonat på Erkleiv, ytterst i Kristiansand. Når hoffreporteren melder sin ankomst, er det mye lyd inne på hotellet, for det er egentlig tid for en viktig rutine.

— Det er mye liv. Nå er de vant med å gå tur, men det blir litt utsatt til ære for Rægas besøk, sier Nilsen. Til pensjonatet kommer hunder fra hele landet, og mange kommer flere ganger. I sommer har pågangen vært så stor at Nilsen kunne tatt inn dobbelt så mange gjester. For sju år siden flyttet han og fruen fra Hellemyr, for et roligere liv på landet. Slik ble det ikke.

SE VIDEO ØVERST I SAKEN!

Aldri fri

— Jeg skjønte fort at dette var en fulltidsjobb. Vi har hatt hunder hver dag de sju årene vi har drevet, sier hotellsjefen. Pensjonatet har rundt 5000 gjestedøgn i året. Oppholdene er fra en helg til en måned. Dagene skal være så normale som mulig.

— De er på ferie her. Alle har tilgang til egen luftegård. Vi er ute på tur og det blir arrangert lek mellom hunder. Så er det mating og kos. Det er veldig viktig, forteller Nilsen.

Særlig kveldskosen er spesiell på det vesle hotellet, med et akvarium som midtpunkt.

Nattero

— Ja, nå røper jeg litt for konkurrentene, men etter siste luftetur klokka ti får de hver sin hundekjeks til kos. Så slukker vi lysene og sier god natt. Det eneste som står på er lyset i akvariet og radioen, forteller han. Etter et par timer slukkes det automatisk. Da er det fullstendig ro på hotellet.

En fem minutters biltur unna, over fylkesgrensa til Birkenes, har kattene funnet sitt ferieparadis.

Kattepensjonat

— Her får de kost, losji og kos, sier Eirin Ravnevand, som holder oppe selskapssyke Pus. Den spraglete katten som kom dagen før, er litt urolig. For det kan ta ett døgn før de klarer å slappe av på det nye tilholdsstedet.

— De er veldig tilpasningsdyktige. Her er det så mye å se på. De får være ute av buret på omgang, både inne og ute, forteller dama som har elsket katter siden hun som liten kjørte med katten sin i dukkevogn med klær på. Kattepensjonatet har hun hatt i fire år. Også hun kunne doblet besøksantallet i sommer. De fleste er fra en uke til 14 dager. Noen er på pensjonatet i ni måneder.

Ikke rik

— De fleste kommer når det er ferie, men det er folk som skal i fengsel, går gjennom skilsmisse, sykdom, all verdens ting, forklarer Ravnevand. I utgangspunktet er det plass til 11 katter, men med familie og kattunger har hun hatt 22 firbeinte på garasjeloftet. Selv om hun ikke driver av idealistiske grunner, er hun svært glad i jobben sin.

— Det er veldig trivelig. Jeg treffer så mange forskjellige folk og dyr. Jeg tjener penger, men det er ikke noe å bli rik av, sier Ravnevand, og smiler.

SE VIDEO ØVERST I SAKEN!