AGDER: Også våre lokale helter har vært på banen. Freddy de Ruiter (Ap) gikk svært kraftig ut mot Jens Stoltenberg og lederlønningene, som nok et år har gått rett i taket. Svein Harberg foreslo at kirkene skulle benyttes av flere trossamfunn. Forslaget ble ikke akkurat møtt med ovasjoner.

Men hvorfor blir det slik sommer etter sommer? Vi har snakket med noen av Agders stortingsrepresentanter.

— Både blant journalistene og politikerne er det nye folk inne, sier Åse Michaelsen (Frp).

Hun mener det er positivt at det kommer fram andre tanker og ideer om sommeren.

— Vikarene spør på en annen måte, det er ikke så forutinntatt, sier Michaelsen med et glimt i øyet og peker på at andre politikere enn de vanlige er mer på hugget på sommeren.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) er inne på mye av det samme.

— Det er lettere å komme i media om sommeren, det blir gjerne litt lettere og morsommere saker, sier han.

Svein Harberg (H) peker på at politikerne får tildelt vaktuker om sommeren, der de har som oppgave å følge med i media og kommentere det som skjer.

Kari Henriksen (Ap) sier at om sommeren har politikerne bedre tid på å forberede og lage gode utspill.

— Min erfaring er at det holder ikke med en ide og tanke, som politikere må vi jobbe for en sak for få den ut i media, sier hun.

Utspillsfavoritt

- Hvilket utspill denne sommeren er din sommerfavoritt?

— Jeg må innrømme at det er mye rart om sommeren, sier Michaelsen.

— Nei til pappvin må nevnes som en av sommerens beste, men dog kanskje likevel ikke den verste.

Ropstad kommer ikke akkurat med et politisk utspill, men sommerens største avisagurk som et eksempel på at det skjer mye rart om sommeren.

— Saken om butikken som gikk tom for popkorn er en klassiker, tenk at vi i verdens rikeste land kan gå tom for popkorn, smiler Ropstad.

Harberg påstår han har tatt seg nærmest nyhets- og avisfri i sommer og kommer ikke på noen riktig så gode utspill, mens Henriksen trekker fram at det denne sommeren er debattert viktige saker som romfolket og likestilling.

Lang sommerferie

- Alle utspillene om sommeren, skyldes det at Stortinget har for lang sommerferie, at abstinensen er for stor?

— Nei, svarer de fire kjapt i hver sin telefon.

Bedre juli-vær: Svein Harberg slår til med et humoristisk utspill om at politikerne bør vedta bedre juli-vær. Foto: Eikesdal, HŒkon

At man har for lang ferie på Stortinget vil man ikke ha på seg, før man forklarer alt man gjør i løpet av sommeren. Ropstad derimot ler litt i telefonen og peker på at det er tydelig at enkelte ikke klarer å holde seg lengre. — De ser at det er mulig med utspill om sommeren, men det merkelige er jo at de gjerne blir litt spesielle, av og til blir det rett og slett fordummende agurksaker som kommer ut av det.

Nye lover

- En rekke utspill handler gjerne om behovet for nye lover og regler. Hvorfor er dere stortingspolitikere så glade i å regulere, eller foreslå reguleringer av hvert lite problem som dukker opp i Norge?

— Det føler jeg ikke gjelder Frp, slår Michaelsen fast.

— Jeg tror politikerne har gode intensjoner bak det, og noen ganger fremmer man enkle forslag som ikke koster noe, og det kan gjerne være et forbud, sier Ropstad.

— Slike metoder bør brukes med måte.

— Jeg føler at vi kommer med utspill som går motsatt vei, at vi ønsker mer holdningsskapenede arbeid, mer politi framfor nye lover, sier Harberg.

— Jeg er bekymret for at det blir for mye lovreguleringer, og at det kan være med på å undergrave tilliten til samfunnet og samfunnets institusjoner, sier Kari Henriksen.

Kari Henriksen nevner helse- og omsorg som et felt der hun gjerne hadde sett at ikke alt ble lovregulert.

Kom med utspill

- Til slutt. Det er litt igjen av sommeren, har du lyst til å komme med et politisk utspill?

— Carpe Diem, lev dagen. Ikke heng deg opp i de små detaljer, vi bor tross alt i et av verdens rikeste land, sier Michaelsen.

— Hadde jeg hatt et utspill å komme med, så hadde jeg allerede gjort det, slår Ropstad fast, som mener at vi som bor i et av verdens rikeste land bør forsøke å gjøre mer for de som sliter mest, for de fattige.

Kari Henriksen er inne på mye av det samme. Hun ønsker økt fokus på utsatte barn, og at vi skal bry oss.

— Barn av voksne som sitter i fengsel er for eksempel en veldig sårbar gruppe, sier Henriksen.

— Vi får ta dette litt humoristisk. Mitt utspill må være om jeg på en eller annen måte kan sørge for at vi bestemmer at det skal være varmt i løpet av juli, sier Harberg og ler.

Så gjenstår det å se hvem som får størst gjennomslag for sitt utspill.