KRISTIANSAND: Første nestleder i KrF, Dagrun Eriksen, risikerer å miste sin plass på Stortinget. Flere fremstående medlemmer i Vest-Agder har nemlig gjort det klart at de ønsker en annen kandidat på topp. En grunn er at de mener hun har vært for lite synlig som agderpolitiker.

— Vi hadde vel ønsket at hun hadde vært mer fremtredende. Men jeg ser at det er en vanskelig kombinasjon å ha et så viktig verv og samtidig ivareta interessene til landsdelen, sier Grete Kvelland Skaara, nestleder i fylkesstyret. Hun stiller seg bak ønsket om en ny kandidat på topp.

Fylkestingsmedlem Olav Haavorstad er enig.

— Slik jeg ser det, har hun som Agderpolitiker kanskje hatt for lite tid på grunn av verv hun har hatt i partiet.

Støtte sentralt

Av partileder Knut Arild Hareide blir Eriksen derimot beskrevet som en aktiv sørlandspolitiker og som en soleklar statsrådkandidat.

— Dagrun Eriksen vil utvilsomt være en sterk statsrådskandidat for KrF. Hun har ledet vårt strategiutvalg, har lang erfaring fra Stortinget både i posisjon og i opposisjon. Hun kjemper utrettelig Sørlandets sak både internt i partiet og på Stortinget. Hun er i dag den stortingsrepresentanten fra Sørlandet som uavhengig av parti har størst tyngde og erfaring, sier han til Fædrelandsvennen.

Hareide svarte i går på en del spørsmål fra Fædrelandsvennen i forbindelse med kritikken mot Eriksen. Selv om han gir Dagrun Eriksen skryt, vil han likevel ikke gå ut og anbefale noen bestemt kandidat.

— Vest-Agder KrF er et sterkt fylkeslag med mange dyktige politikere som har kapasitet til å sitte på Stortinget. Nominasjon bestemmes av fylket alene. De må selvsagt få gi uttrykk for sine meninger i den demokratisk prosessen som en nominasjon er.

I den prosessen må altså Dagrun Eriksen kjempe hardt. Per i dag synes støtten å være sterkest sentralt i partiet, hos de som ikke har noen direkte innvirkning på om hun blir gjenvalgt.

Kollega i stortingsgruppen, Kjell Ingolf Ropstad, skrev på sin Facebook-side at han var glad for at Dagrun Eriksen tok gjenvalg.

— Hun er en god partikollega som jeg samarbeider svært godt med. Men når det gjelder nominasjonsprosessen, vil jeg ikke blande meg inn i det.

— Noen mener hun gjør for lite for Sørlandet?

— Jeg opplever det ikke sånn. Jeg har hatt kontor ved siden av henne, og er det noen som alltid sitter lenge og jobber hardt, så er det henne. Hun har jobbet hardt for Sørlandet både i stortingsgruppa og i Stortinget. Hun har alltid representert Sørlandet godt, sier Ropstad.

Ulempe

Torsdag sa varaordfører i Kristiansand, Jørgen Kristiansen, at han ønsket en ny kandidat på topp. Fylkesvaraordfører Thore Westermoen sa også at tilliten var svekket. Grete Kvelland Skaara, er altså enig.

Hvis Eriksen ryker ut av Stortinget, vil det i så fall innebære at partiet har en første nestleder uten stortingsplass. Det kan fort bli en ulempe.

— Det er ikke til å legge skjul på at det er en betydelig fordel å ha en politisk plattform når en sitter ien partiledelse. Selv valgte jeg å trekke meg som nestleder i 2007 blant annet fordi jeg ikke hadde en slik plattform ved å være valgt inn på Stortinget, sier Knut Arild Hareide.