NEDLAGT: 4. juni sluttet bussene å kjøre innom rutebilstasjonen i Grimstad. Nå holder det med busslommer langs veien. En æra er slutt, og en ny kan begynne. Diskusjonene rundt et bibliotek på området har pågått i en årrekke. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

GRIMSTAD: — Nå skal vi gjøre som Grimstad burde ha gjort for mange år siden, sier ordfører Hans Antonsen.

Sammen med lederen av Grimstad Næringsråd, banksjefen i Sparebanken Pluss og representanter fra kommunen og fylkeskommunen, har han invitert til bryggesleng for å vise hvordan byen kan fornyes.

Antonsen kaller det Sørlandets største byomforming.

UTVIDER: Oddensenteret vil utvide med 8000 kvadratmeter mot sjøen, og får lov til det i den nye havneplanen. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

Slåss— Herfra skal vi slåss mot Sørlandsparken og Stoa. Dette er Grimstads store mulighet til å ha en profil i handelen på Sørlandet, sier Antonsen.

Han står utenfor Oddensenteret, som vil utvide med 8000 kvadratmeter, nesten en fordobling av dagens størrelse.

— Vi skal ikke ha de stygge, firkantede boksene, men vi skal tilby funksjonsblanding. Når du er ferdig med å handle, kan du ta en kaffe på en av kafeene våre, eller du kan besøke en av de flotte nisjebutikkene vi har i sentrum, sier Antonsen.

FJELLPARKERING: I 2008 vedtok kommunestyret bilparkering i en fjellhall i Vardeheia, bak ordfører Hans Antonsen på bildet. Byggingen ble utsatt på grunn av finanskrisen. Nå skal kommunestyret vedta om kommunen selv skal finansiere hele prosjektet, som er beregnet til å koste 100 millioner kroner for 319 plasser. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

FjellparkeringGrimstad kommune har nylig vedtatt en områderegulering som legger til rette for et omfattende ansiktsløft i områdene rundt Torskeholmen, Odden og Gundersholmen.

Målet er å styrke aktiviteten i sentrum for å ta opp handelskampen mot Stoa og Sørlandsparken. Viktigst blir det å utnytte de sjønære områdene som i dag i store deler er beslaglagt av parkerte biler.

I august skal kommunestyret avgjøre om kommunen skal bygge bilparkering i en fjellhall i Vardeheia.

— Jeg tror og håper det er politisk enighet om dette. Men kommunestyret i Grimstad har nølt veldig med å ta store avgjørelser. Forsiktighet må ikke bli en kronisk lidelse. Denne byen trenger modige vedtak, sier ordfører Hans Antonsen.

BRYGGESLENG: Ordfører Hans Antonsen (V) har med seg sykkelen på bryggesleng i Grimstad. Han er klar for å fornye havna. Med seg har han fra venstre plansjef Ola Olsbu i Aust-Agder fylkeskommune, leder Arvid Johannessen i Grimstad Næringsråd, spesialrådgiver Egil-André Mortensen, banksjef Asbjørn Udjus i Sparebanken Pluss og seksjonsleder Anita Henriksen i Aust-Agder fylkeskommune. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

SpisestederFlere spiserestauranter på kaikanten står også på ordførerens ønskeliste.

— Det å kunne sitte og ta en øl og se på sjøen, det mangler vi i dag. Å få opp disse spisestedene og gi dem rom ved sjøen er noe vi skal få til i denne planen, sier Antonsen.

I juni sluttet bussene å kjøre innom rutebilstasjonen. Det betyr mulighet for fornyelse også her.

— Det er et område som er veldig viktig. Politiet og Posten skal vekk, og vi har tegnet et bibliotek der. Bussene trenger ikke plassen lenger, de bare kjører gjennom, sier leder i Grimstad Næringsråd, Arvid Johannessen.

PLANLEGGER: Spesialrådgiver i Grimstad kommune, Egil-André Mortensen, med den nye havneplanen for Grimstad. - Planen gir muligheter for å detaljstyre i prosessene etter hvert som de kommer, sier Mortensen. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

— Like utfordringerRepresentantene fra Aust-Agder fylkeskommune følger tankegangen til fulle.

— Planene er i tråd med det vi fra regionalt nivå ønsker; at en styrker sentrum ved å styrke handelen i sentrumskjernen, sier Ola Olsbu, plansjef i Aust-Agder fylkeskommune.

Fra første november har fylkeskommunen ansatt en steds- og byutvikler, nettopp for å styrke de historiske bysentrene i fylket. Målet er å lage et nettverk mellom byene på Sørlandet.

— Sørlandsbyene har helt parallelle utfordringer. Den store trusselen er handelen utenom byene. Vårt mål er å hjelpe kommunene med å holde liv i de historiske bysentrene, sier Ola Olsbu.

DILEMMA: Kommunens tomt på Gundersholmen kan enten leies ut eller selges. Derfor er et skilt med begge påskriftene montert midt på tomta. «Til salgs?» på den ene siden, og «Til leie?» på den andre siden. Det finnes fire slike tomter i den nye havneplanen. F.v. Spesialrådgiver Egil-André Mortensen, banksjef i Sparebanken Pluss Asbjørn Udjus, ordfører Hans Antonsen, leder av Grimstad Næringsråd Arvid Johannessen og Hans Petter Klemmetsen, som skaffet lunsj. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

Kan selge sjønære tomter for 100 mill.Grimstad-ordføreren vil selge havnetomter for å finansiere sentrumsutvikling. Ifølge ordfører Hans Antonsens beregninger er sjønære, kommunale sentrumstomter i Grimstad verdt 100–150 millioner kroner, om man regner med inntektene fra forbedret infrastruktur som følger med eventuelle salg.

— Det er en reell, politisk uenighet og usikkerhet om vi skal selge kommunale tomter, eller om vi skal leie ut. Jeg mener vi bør kunne selge en del av områdene for å få råd til å lage flotte fellesområder. Hvis vi leier ut med langtidskontrakter, får vi inntekter i 50–70 år fremover, men vi får ikke den kontantstrømmen i begynnelsen som vi trenger til å lage park eller amfi i sentrum, sier ordfører Hans Antonsen (V).

Han mener kommunestyret i høst må bestemme seg for hvordan kommunens eiendommer best forvaltes.

Dagskonferanse om byplanlegging

29. august kommer noen av landets fremste byutviklere til Grimstad. På konferansen deltar Peter Butenschøn, Bernt Stilluf Karlsen og Michael Fuller-Gee.

Butenschøn er arkitekt med lang erfaring innenfor byutvikling og tidligere leder i Norsk Form. Stilluf Karlsen er arkitekt, og hadde en aktiv rolle i utviklingen av Bjørvika og Tjuvholmen i Oslo, og utflyttingen av Oslo havn til Sjursøya. Fuller-Gee er tidligere sjefarkitekt i Husbanken og i dag sjefarkitekt og byplanlegger i Arendal.

— Dette er de beste folkene i landet til å gi oss råd, sier ordfører Hans Antonsen.

Konferansen arrangeres av Grimstad kommune i samarbeid med Grimstad Næringsråd og Sparebanken Pluss.