SØGNE: – Jeg merket med en gang at veien var veldig glatt og at det var dårlig brøytet. Jeg har god bil med nye piggdekk, men spant likevel da jeg forsiktig skulle kjøre ut på E39, forteller Inger Halvorsen til Fædrelandsveien.

Hun bor i Søgne og skulle kjøre til jobb i Mandal i 08-tiden fredag. Etter tre timer nærmet hun seg Trybakken hvor alt sto bom stille.

– Der hadde politiet stoppet alle trailere og her ga jeg opp. Jeg snudde og kjørte hjem, sier Halvorsen.

Trailere uten kjettinger

På vei hjem så hun at køen som hadde stått bak henne rakk nesten til avkjørselen til Lohnelier i Søgne.

– Jeg har sett mange trailere uten kjettinger i dag. På vei hjem stoppet jeg og anbefalte en trailer å bruke køtiden til å ta på kjettinger. Jeg forklarte at han likevel ville bli stoppet av politiet lengre framme, men han stønnet bare og trakk på skuldrene. Det er ikke rart det blir problemer om enkelte har den holdningen, sier Halvorsen.

– Åtte trailere sperret veien

Tidligere trailersjåfør Frank Salvesen fikk også en lang dag på veien vestover torsdag formiddag. Han kjørte fra Flekkerøy ved 10-tiden og tre og en halv time senere var han kommet til Lyngdal.

– Åtte utenlandske trailere har sperret trafikken underveis, ingen norske, sier han til Fædrelandsvennen.

Problemene oppsto allerede da han var kommet til Hannevika i Kristiansand.

– Der sto det en trailer på tvers og en litauisk semitrailer nedenfor som prøvde å legge på kjetting. Han som sto på tvers ble tauet, men han fra Litauen hadde store problemer, sier Salvesen.

– Han prøvde å jekke opp bilen for å få kjettingene på, men klarte ikke å låse dem. Jeg måtte vise ham hvordan han skulle gjøre det, og han fortalte at han aldri hadde lagt på kjettinger før.

Utenlandske biler fikk hjelp

Trafikken gikk tregt store deler av veien. Ved Trybakken brukte Salvesen 25 minutter fra rasteplassen og ned til bunnen av bakken.

– Dette er en strekning på bare en kilometer. Det sto trailere i alt som var av lommer. På toppen var det en fra Posten som hjalp en utenlandsk trailersjåfør med å legge på kjettinger. Hvis ikke de utenlandske bilene hadde fått hjelp av de norske ville de slitt «big time», sier han.

– Går vi en del år tilbake, så var det personbilene som hadde problemer. Nå er det motsatt. Mange av utlendingene har ikke kjøretøy som passer på norske veier, sier Salvesen.

Salvesen forteller om mange risikable situasjoner på de glatte veiene torsdag.

– Det er biler som har prøvd å kjøre forbi på små sletter og i svinger. Det har vært nære på, sier han.

– Kjørte på sommerdekk

Trailersjåfør Per Roger Pedersen er også oppgitt over de utenlandske vogntogene.

Han har kjørt fra Mandal til Kristiansand i dag, og ved Vatlandsbakken møtte han på biler fra et selskap som han tidligere har vært med å berge. Også nå sto de bom fast på glatten. På sommerdekk.

– De eneste jeg har sett legge på kjettinger i dag er norske sjåfører. De utenlandske sitter bare i bilene sine og ser dumme ut. De har ingenting på norske veier å gjøre, sier han.