KRISTIANSAND: – For det første går utvalget glipp av viktig kompetanse når de hopper bukk over Sørlandet. For landsdelen er det også viktig å være representert der forskningsstrategien for de neste 10 årene skal meisles ut, sier Preben Avitsland.

Den tidligere profilerte smittevernsjefen i Folkehelseinstituttet understreker at han mener forumet ellers har en bra sammensetning.

Nærmere 50 personer er håndplukket til dette topptunge utvalget som skal forme framtidens forsknings— og innovasjonsstrategi for helse- og omsorgssektoren. Det var i en tale 30. januar i år at Jonas Gahr Støre lanserte forumet "HelseOmsorg21". Han ønsker med etableringen å styrke samarbeidet mellom helse- og omsorgssektoren, akademia og næringslivet.

Forumet skal bidra til å skape dialog og nettverk mellom aktørene, samordne og bedre samarbeidet mellom de som finansierer, utfører og anvender forskning, utvikling og innovasjon. Det er også et mål å sikre en best mulig ressursutnyttelse og infrastruktur.

Ingen fra UiA

Mens ingen fra Universitetet i Agder er med i forumet, er både Universitetet i Tromsø, Universitetet i Oslo, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Universitetet i Bergen, Høgskolen i Bergen og Høgskolen i Gjøvik representert. Heller ikke i gruppene fra næringsliv, helsesektoren, brukerorganisasjonene, profesjonsforeninger, forvaltningen virkemiddelapparatet eller de ansattes organisasjoner er det med noen fra Agder.

– Det er dumt at departementet ikke ønsket å ha med noen fra UiA. Universitetet har stor kompetanse på fysisk aktivitet og ernæring, som vil være viktige elementer i framtidig folkehelsearbeid, sier Preben Aavitsland.

Han viser også til det viktige fagmiljøet ved Campus Grimstad, der UiA blant annet har etablert et testsenter for teknologiske helseløsninger.

Kritisk opposisjon

– Det er dessverre typisk for denne regjeringen å unngå både mennesker, kunnskap og investeringer på Sørlandet. Det ville utvilsomt vært flere godt kvalifiserte personer til å sitte i forumet både ved sykehuset i Arendal og Kristiansand. De rødgrønne bedriver en kronisk nedprioritering av Sørlandet, hevder stortingsrepresentant Peter Gitmark (H).

Stortingspolitiker Kjell Ingolf Ropstad (KrF) stiller seg også undrende til at ingen fra landsdelen er med i forumet. Han mener departementet på den måten kan gå glipp av viktige innspill, og at det også er ville vært bra for aktører i landsdelen å være representert i et så viktig forum.

Vil samarbeide

Det nærmeste en kommer en sørlending i HelseOmsorg21 er fylkesrådmann Evy-Anni Evensen i Telemark. Hun var fram til i fjor høst rådmann i Lyngdal kommune. Hun vil overlate til andre å kommentere utvelgelsen.

– Jeg kan likevel si at vi som ble med ikke er landsdelsoppnevnt, men plukket ut på bakgrunn av den kompetansen vi har på hver våre felt. For egen del har jeg imidlertid invitert UiA til samarbeid og til å komme med innspill. Jeg sitter også i samarbeidsorganet som er opprettet mellom UiA og Høgskolen i Telemark, og synes det kunne vært spennende dersom disse to lærestedene kunne ha samarbeidet tettere om forskning og utvikling innen helse og omsorg, sier Evy-Anni Evensen.

– Mange hensyn å ta

Jonas Gahr Støre sier forumet ble satt sammen for å gi en god bredde blant deltakerne, og gjøre det godt representativt for brukerne og de mange aktørene på feltet.

Statsråden viser til at dette ikke er et formelt organ som skal fatte vedtak.

– Det viktige er at de ulike sektorene har tydelige stemmer til å forme diskusjonene, det tror jeg er bra reflektert nå. Det er tatt geografiske hensyn ved at alle universitet med medisinske fakultet, flere høyskoler, samt alle regionale helseforetak er representert i forumet. I tillegg er det tatt hensyn til kjønnsbalanse. Det er nok vanskelig å gjøre det til et forum for alle interesserte, men vi vil være åpne for å ta med innspill underveis, sier statsråden.