KRISTIANSAND: I en rapport fra august i fjor slår Helsetilsynet fast at Kristiansand.

• "Kommune ikke i tilstrekkelig grad sikrer at det foretas en dokumentert kartlegging og identifisering av ernæringsmessig risiko og underernæring hos pasienter i sykehjem og hjemmetjenesten"

• "Heller ikke sikres det i tilstrekkelig grad en systematisk dokumentasjon på oppfølging av pasienter i sykehjem og hjemmetjenesten for å forebygge og behandle underernæring".

— Sjeldent alvorlig

Demokratenes Vidar Kleppe krever oppvask i bystyret.

— Jeg har sjelden lest en mer alvorlig rapport. Jeg tar nå saken til bystyret med krav om at ordføreren setter i gang en fullstendig gjennomgang av ernæringssituasjonen for eldre på alle byens omsorgssoner og sykehjem.

— Pårørende skal være sikre på at pasientene får den mat de trenger når de bor på sykehjem eller får hjemmesykepleie. Rapporten viser at de ikke kan være sikre på det, sier Kleppe, som også leder Kristiansand kommunes kontrollutvalg.

Helsetilsynet undersøkte Tveit omsorgstjeneste spesielt. Både hjemmetjenesten og Kvales Minne omsorgsenter ble gjennomgått. Helsetilsynet fant flere kritikkverdige forhold:

• Personalet var ikke kjent med nasjonale anbefalte faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring.

• Det var uklart hvem som hadde ansvaret for å følge opp underernæring

• Helsetilsynet fant et uoversiktlig system som gjorde det usikkert om pasienter som var i risikogruppen for underernæring, ble fulgt opp, og hvem som skulle følge opp.

• Med mistanke om underernæring skulle pasienter veies ukentlig. Helsetilsynet fant ikke dokumentasjon på at veiing faktisk ble utført.

• Helsetilsynet fant lite dokumentasjon på hvordan tiltak mot underernæring faktisk ble fulgt opp og evaluert.

• Helsetilsynet fant det også uklart om det blir satt av tilstrekkelig tid til å være sammen med pasienter under mating der man mistenker at vedkommende ikke spiser når de er alene. Helsetilsynet fant ingenting om dette i arbeidsbeskrivelsene på avdelingene.

Orienterte ikke politikerne

Helse- og sosialdirektør Lars Dahlen sendte aldri denne rapporten til politikerne da han fikk den i august i fjor.

— Vi rettet forholdene på Tveit. Samtidig har vi tatt opp saken i omsorgssektorens ledergruppe, slik at vi kan forbedre rutinene overalt. Om dette faktisk er gjort ennå, vet jeg ikke. En av de som steller med dette, er syk, sier Dahlen.

Han avviser at politikerne automatisk skulle hatt innsyn i en rapport som avdekker mangler i eldreomsorgen.

— Jeg har fokusert på at vi som ledelse bare må ordne opp når vi får tilsynskritikk, og at dette ikke er politiske avgjørelser. Men ønsker politikerne tilsynsrapportene, skal de selvsagt få dem, sier Dahlen.

Vidar Kleppe finner dette totalt uakseptabelt

— Jeg fant denne rapporten tilfeldig på Helsetilsynets internettsider. Selvsagt skal vi politikere orienteres om alvorlige forhold i kommunen. Det er bare uker siden pasientombudet slo alarm om mangel på sykehjemsleger. Nå er det manglende rutiner i forhold til ernæring og mating. Det er graverende at Lars Dahlen ikke ser at så alvorlige ting må meldes til politikerne i helse- og sosialutvalget og bystyret, som faktisk har ansvaret, sier han.