KRISTIANSAND: To til tre ganger i døgnet – året rundt – går traumealarmen ved Sørlandet sykehus. Da har det vært en trafikkulykke, fallulykke eller arbeidsulykke. Pasientene er de mest alvorlig skadede sykehuset får inn, og trenger derfor hjelp av tilstrekkelig bemanning og folk med nok kunnskap og erfaring.

Det får de ikke ved Sørlandet sykehus, fremgår det av dokumenter styret får på sitt møte torsdag.

Dramatisk

Situasjonen er så dramatisk at lederen for sykehusets traumekomité, Per Kristian Hyldmo, slo alarm ved å trekke seg i protest under et møte med Helse Sør-Øst og Oslo universitetssykehus.

— Dette er veldig alvorlig, fordi mottak av traumepasienter er en viktig del av vår kjernevirksomhet, sier klinikksjef Geir Bøhler ved kirurgisk klinikk.

Også direktør Jan-Roger Olsen reagerte kraftig på Hyldmos handling.

To-tre ganger i døgnet året rundt mottar Sørlandet sykehus traumepasienter med alvorlige skader. Foto: tore-andré baardsen

— Hyldmo er landsdelens mest kompetente og erfarne mann på dette området, så dette tar vi på alvor, sier Olsen som sier sykehusledelsen er i dialog med Hyldmo for å få ham tilbake i stillingen.Men Hyldmo har slått alarm om dette så mange ganger over flere år, at han forlanger konkrete ting på bordet før han eventuelt fortsetter, opplyser klinikksjef Bøhler.

Oppfyller ikke

Sørlandet sykehus oppfyller ikke kravene verken fra Helse Sør-Øst eller nasjonale veiledere for kvalitet i behandlingen. Derfor foreslår direktør Olsen overfor styret at det nedsettes en arbeidsgruppe som skal vurdere å samle alt traumemottak til Kristiansand, i stedet for til Flekkefjord, Kristiansand eller Arendal som i dag.

Ingen andre sykehus i Helse Sør-Øst har så lang avstand til nærmeste alternative mottaker av traumepasienter som Sørlandet sykehus: Oslo universitetssykehus (Ous). Derfor sendte Helse Sør-Øst sin traumekoordinator sammen med toppfolkene fra Ous til Sørlandet sykehus for å diskutere saken. Det var i dette møtet Hyldmo trakk seg.

Mangler

"Det ble avdekket en rekke mangler under traumekomiteens (OUS) besøk ved SSHF", går det fram av referatet fra møtet.

Det fremgår også at verken direktør Jan-Roger Olsen, fagdirektør Per Engstrand eller klinikksjef Geir Bøhler var til stede på møtet. Olsen sier årsaken til det var et sammenfall av tilfeldigheter. Men Hyldmo mener ifølge referatet at årsaken til at kvaliteten på traumemottaket er så mangelfull, er at ikke sykehusledelsen har tatt dette på alvor og prioritert det på flere år.

Ikke godt nok

Klinikksjef Geir Bøhler ved kirurgisk klinikk. Foto: SSHF.no

— Vi er enige i at tilbudet ikke er godt nok per i dag, men det er nok flere nyanser i dette når vi ser tilbake i tid, sier Bøhler.Verken han eller sykehusdirektøren kjenner til at pasienter er blitt feilbehandlet

— Men det er klart at kravene fra Helse Sør-Øst og de nasjonale veilederne er laget for å øke kvaliteten på behandlingen vi gir, sier Bøhler.

Arbeidsgruppen skal legge fram sitt forslag til våren i forbindelse med arbeidet Utviklingsplan 2030, som skal bestemme hva slags sykehustilbud sørlendingene får fremover.

Per Kristian Hyldmo var ikke tilgjengelig for kommentar mandag kveld.