SONGDALEN/OSLO: Veronica Leitenybakk forteller om øyeblikket da hun kom til sin datter ved stallen i Songdalen onsdag i forrige uke. Tre minutter tidligere hadde hun fått en telefon fra en av datterens venninner. Datteren, Iselin Nordbø (17), var bevisstløs etter å ha blitt sparket i hodet av det kjæreste hun eier, hesten Bulmers W.

Mellom liv og død

Sparket hesten gjorde med begge bakbeina var kraftig. Minst et av beina traff eieren i hodet. Skallebeinet ble knust. Øyet forsvant inn i hodet. Iselin lå livløs på bakken. 10 -11 år gamle jenter sto som lamslåtte vitner. Samme kveld ble 17-åringen fraktet til Ullevål universitetssykehus med luftambulanse. Hun svevde mellom liv og død.

Etterpå ser det ut til at hesten var blitt irritert av noe, muligens har en annen hest bitt den. Resultatet var at den gikk ned på forbeina, og sparket med begge bakbeina. Tilfeldigvis var Iselin like bak, og ble nesten sparket i hjel av hesten hun bruker all sin fritid på. Bulmers W. og sprangridning er livet hennes.Veronica Leitenybakk ble oppringt og kom til Rosseland Gård sammen med sin ektemann før ambulansen. Mannen hennes hjalp Iselin fram til sykebilen kom og tok henne med til sykehuset i Kristiansand. Der ble hun lagt i kunstig koma før legene gjennomførte røntgen, CT-scanning og fant ut at situasjonen var så alvorlig at hun måtte til Ullevål universitetssykehus.

(Les mer under bildet)

Iselin Veronica Nordbø (17) og hesten Bulmers W.

Iselin ble fløyet til Oslo samme kveld. Beskjeden fra landets fremste spesialister var at de ikke visste hvordan det ville gå før hun våknet. Hjerneskade var ikke usannsynlig. Døden var et mulig utfall.— Det ble en fryktelig lang biltur inn hit, sier pappa Halvor Nordbø. Det er han som har kjøpt hesten til Iselin for rundt halvannet år siden. Han reiser land og strand rundt med datteren på stevner.

- Dere deler hobbyen?

— Så lenge hun har det bra med det hun gjør, så har jeg det bra, sier han.

Denne uken har ingen av dem hatt det bra – før fredag. Da våknet datteren deres opp fra koma på intensivavdelingen ved sykehuset.

Tøff jente

Fædrelandsvennen treffer foreldrene utenfor avdelingen der datteren ligger. De er enige med datteren om at de skal snakke med avisen, og vise fram et bilde av henne og hesten. Iselin er selv ikke i form til å la seg intervjue.

Foreldrene er lettet nå. Å si glade er kanskje å ta hardt i. Iselin er fortsatt hardt skadet, men alt tyder nå på at hun blir frisk. Hun overlevde, og hun får ikke hjerneskade. Muligens kommer hun til å slite med hodepine en god stund, og de er ikke sikre på om synet blir like bra som før. Det er vanskelig å si før hevelsene over øyet har lagt seg.

17-åringen har vært gjennom flere omfattende operasjoner. Hun har fått operert plate inn i hodet. Ansiktet blir trolig som før.

— Hun lo selv da hun så hvordan ansiktet så ut nå. Hun er en tøff jente. Legene og sykepleierne er overrasket over hvor raskt hun har kommet seg, sier foreldrene.

Søndag, tre dager etter hun svevde mellom liv og død, satt hun oppe i en time og klarte også å stå et lite øyeblikk.

Jenta som har ridd siden hun var ni år gammel er mest opptatt av hvordan det går med Bulmers W. At han får godt stell mens hun er borte, og at alle må forstå at hesten ikke ville henne noe vondt.

BESTEVENNER: Iselin Veronica Nordbø og hesten Bulmers W. bruker all ledig tid sammen. Iselin vil tilbake til hesten sin etter ulykken som nesten kostet henne livet. Foto: Privat

— Hun sier vi må skjønne at Bulmers ikke gjorde dette med vilje. De har et utrolig sterkt bånd. Det er livet hennes. Hesten hører når hun kommer på mopeden. De er sammen hver eneste dag, og hun er livredd for at noe skal skje med den, sier moren. Den første telefonsamtalen Iselin fikk ta gikk til venninnen som ser etter Bulmers W.- Hun var nødt til å få ta den telefonen. Vi vet ikke hvordan det er med hester, men de andre jentene sier at hesten savner Iselin og at det har glimtet til i øynene når han har hørt om henne. Jeg er ikke sikker, men de har et bånd, sier moren.

Uhell

Foreldrene er enig med Iselin i at det var et uhell, men de synes det er vondt at hennes altoppslukende interesse kunne drept henne.

— Jeg har alltid vært redd for hester, sier moren, som aldri hadde trodd jenta hennes skulle bli så hesteinteressert. Iselin er i stallen hver dag. Hun jobber på senteret etter skolen, og er utplassert der en dag i uken fra skolen. I tillegg har hun arbeidet med hest på heltid et år tidligere.

— Jeg er av og til litt redd på stevner, sier faren. Det kan se skummelt ut når de hopper over høye hindere.

— Men hun har kontroll. Hun er veldig dyktig, sier foreldrene.

Iselin har deltatt på en rekke stevner så langt i år, over 50 konkurranser, mener faren. Om halvannen uke er det NM på Fevik i Grimstad. Iselin er fast oppsatt på at hun skal være med. Foreldrene har vært nødt til å sjekke tider for henne.

Se videointervju med Iselins mor

Mor og far tror nok ikke det går. Selv om det går raskt fremover med jenta deres, må hun bli på Ullevål et stykke ut i denne uka.

— Vi er veldig glad for at hun er her, hos de beste som er i landet, sier Halvor Nordbø.

Sannsynligvis blir hun overført til Sørlandet sykehus Kristiansand mot slutten av uken.

— I utgangspunktet ønsket vi at hun skulle være her helt til hun ble skrevet ut. Men når det går så bra, så skal det nok bli å komme litt nærmere hjemme, sier Veronica Leitenybakk.

Selv om de ikke tror Iselin og Bulmers W. deltar i NM denne måneden, mener de ekvipasjen blir å se senere.

— Der er hun nok ikke til å stoppe, smiler de.