KRISTIANSAND: I natt konsentrerte tollerne på hampa seg om biler med litt vel mye grønnskjær i vinduene.

— Vi gjorde 35 beslag i natt, sier Helge Breilid ved Tollregion Sør-Norge.

Det dreide seg hovedsaklig om tomat-, agurk- og kålplanter som enten manglet sunnhetssertifikat eller oversteg grensen for hva det er lov å ta med seg inn.

Det er i første rekke yrkesdyrkere av potet— og tomat som har grunn til bekymring. Prydplanter i nærheten av store potetland kan i verste fall påføre smitte og ødelegge en hel sesong, og jorda kan måtte ligge brakk i flere år.Dersom du har kjøpt planter i utlandet uten sertifikat, og bor i nærheten av yrkesdyrkere av tomat og potet, oppfordrer Mattilsynet at prydplantene kastes. Plantene kan graves ned, brennes eller kastes i svarte søppelsekker og legges i søppelkassen.

- Sjokkert

Nattens beslag var relativt beskjedent, mot natt til 16. mai:

Av ti biler tollerne rakk å stanse på mistanke om plantesmugling den natten, ble det gjort beslag i syv av bilene.

— Totalt ble det gjort 128 beslag den natta, sier Bente Laland i Mattilsynet.

- Hva gikk det mest i?

— Da tok vi mest blomsterplanter, men både busker og litt trær var det også i bilene. Vi fant tildels mye sommerblomster på den aksjonen, sier Laland.

Midt i utplantingssesongen er det mange som tar en ekstra sjanse, og stapper bilen full.

- Det var nok veldig mye planter i bilene den dagen, sier Laland.

- Er du fornøyd med aksjonen?

— Nei, jeg er jo ikke fornøyd med at det er blitt tatt inn ulovlige planter til Norge. Jeg var sjokkert over å se hvor mye folk tok med seg.

Påvist smitte

Mattilsynet har kartlagt aktuelle importsendinger av prydplanter som kan være bærere av pospiviroider - alvorlige planteskadegjørere som kan true norsk tomat- og potetproduksjon.

Til nå er det påvist smitte i fem sendinger fra Nederland.

Mattilsynet anmoder potet- og tomatprodusenter, samt gartnerier som produserer prydplanter av slekta Solanum, til å fjerne importerte prydplanter av Solanum rantonnetii (busksøtvier/potetplante) og Solanum jasminoides (jasminsøtvier) fra sine eiendommer. Dersom smitte overføres fra prydplanter til potet og tomat, kan det få alvorlige følger for disse.

- Mattilsynet anbefaler også at eventuelle overvintrede planter kastes. Plantene kan graves ned eller brennes.

Eksportlandets myndigheter har også fått beskjed om at plantesunnhetssertifikat, som følger framtidige sendinger av Solanum rantonnetii (busksøtvier/potetplante) og Solanum jasminoides (jasminsøtvier) fra produsenter med påvist smitte, skal ha egen tilleggserklæring som dokumenterer at sendingen er fri for pospiviroid.