NYE 30 ÅR? Det gamle sto utstilt i 37 år. Kanskje blir Spitfire Mk IX stående enda lenger. Foto: ODD-INGE RØNNING ULEBERG
STOLT: Prosjektoffiser Rolf Bakken er stolt over at Luftforsvarets Skolesenter på Kjevik nå har fått en Spitfire som blikkfang. Foto: ODD-INGE RØNNING ULEBERG

KRISTIANSAND: — Om folk bryr seg? I to måneder har vi fått telefoner og mail med spørsmål om hvor det gamle ble av. Nå ringes vi nesten ned av folk som vil skryte av det nye flyet. Helt utrolig, forteller prosjektoffiser for Bernt Balchen Airshow, Rolf Bakken.

— At tusener kommer på flyshowet til lørdag, visste vi. Men at så mange er genuint interessert i de gamle flyene vi har utstilt, er moro og overraskende. Vi er Sørlandet siste operative forsvarsavdeling, og setter stor pris på interessen, fortsetter han.

På plass mandag

Spitfire Mk IX kom på plass mandag kveld. Det er malt i nøyaktig samme farger som Spitfire-flyene som norske piloter fløy ut fra England under krigen. Flyet på staken på Kjevik er nøyaktig kopi av de første norske jagerflyene etter at Norge fikk eget luftforsvar i 1944. Legg merke til det norske flagget på haleroret, for eksempel.

— Det er flott, sier Bakken.

Flyet ble transportert landeveien til Kjevik, til mange andre trafikanters store overraskelse.

Krigsveteran avduker

Spitfire Mk IX skal offisielt avdukes under det gigantiske flyshowet til helgen. 91 år gamle Reidar Slotsvik, bosatt på Galgebergtangen og krigsveteran skal foreta den høytidelige avduking lørdag klokka 1200 med Kristiansands ordfører tilstede. Slotsvik fløy for Norge under krigen. - En stor ære, at han kommer, sier Bakken

Det gamle rustet

Det gamle flyet på stake var en RF 84 Thunderflash. Flyet ble tatt ned for et par måneder siden. På de 37 årene det hang utstilt, hadde rusten gjort sitt.

— Barn klatret i det og så videre, det begynte å bli skummelt. Vi måtte gjøre noe sikkerhetsmessig. Dermed ble det flyskifte. Thunderflash skal nå restaureres. Det vil bli utstilt sommerstid og stå inne om vinteren, forteller Bakken.

Storinnrykk torsdag

På flyshowet lørdag skal over 50 fly i aksjon. Mange er nysgjerrige på når flyene ankommer Kjevik.

— Torsdag ettermiddag og kveld vil storinnrykket begynne. Fredag vil nok de fleste komme, sier Bakken.