OSLO: — Kapasitetsplanen skal kvalitetssikres i løpet av første halvår 2013. Når det er gjort sitter vi med et konkret forslag som vi skal ta stilling til. Økt kapasitet i Agder har vært et viktig stikkord, men det er for tidlig å si noe detaljert om geografisk plassering, sier Faremo til Fædrelandsvennen.

De siste ukene har en rekke Agder-kommuner kastet seg inn i kampen om et nytt fengsel. Bakgrunnen er kapasitetsplanen til Kriminalomsorgen, som har pekt på mangler ved eksisterende bygninger i Arendal og Kristiansand. Det er denne kapasitetsplanen som nå skal kvalitetssikres.

Geografi og transport

Faremo har registrert interessen fra kommunene, men ønsker ikke å uttale seg om de konkrete forslagene.

— Jeg opplever det som positivt at det er mange som melder sin interesse. Så er det faglige rådet vi får viktig å ta med seg. Da vet vi mer om hva vi trenger og hvordan vi kan løse dette best mulig. Det dreier seg om kompetanse, hvor i geografien vi skal være og hva plassering betyr for utfordringer til transport, sier Faremo.

— Nærhet til skole har vært nevnt?

— Ja. Hvis vi ser på dagens kriminalomsorg har det vært fokus på det å komme tilbake i en kriminalfri tilværelse. Nå samarbeider fengslene tettere med skole, Nav og kommunale myndigheter, sier Faremo.

Uklar byggestart

Faremo opplyser at nærheten til utdanningstilbud må vurderes i sammenheng med soningsvilkårene i en ny institusjon.

— Det er ulike løsninger. Mange har i dag anledning til frigang. Noen gjennomfører elektronisk soning. Andre vil være i et sikkerhetstopplegg som tilsier at all utdanning må skje i fengselet. Da vil det være viktig at det faglige tilbudet ikke er langt unna, sier Faremo.

— Politiet bruker mye ressurser på transport. Hvor viktig vil nærhet til den største byen på Sørlandet være?

— Det kan jeg ikke svare på. Når vi tenker lokalisering er det mange ting å ta hensyn til, sier Faremo.

— Når kan byggingen starte?

— Det vil være en del av de årlige budsjettprosessene. Så får vi komme tilbake til oppstart når det foreligger en avgjørelse om lokalisering, sier Faremo.

Vil ikke legge ned fengsler

— Hva tenker du tilstanden til dagens bygningsmasse?

— Det er ganske mange fengsler som på tross av sine vilkår byr på godt innhold i soningen. Enn så lenge har jeg sagt at jeg ikke ønsker å ta til orde for å avvikle anstalter. Vi fortsetter driften inntil vi eventuelt har noe annet og bedre å tilby, sier Faremo.

— Hvordan vil et nytt fengsel se ut?

— Anstalter som er bygd de siste årene er de fleste ganske store. Vi har også tatt i bruk sivilforsvarsnlegg, så her kan det være mange muligheter, sier Faremo.