TRONDHEIM: — Mye tyder på at i en regjering med KrF, er barne- og familieministeren tilbake. Erna Solberg vil være opptatt av å få den beste, og da må hun nok lete i KrFs rekker, sier partileder Knut Arild Hareide til Fædrelandsvennen.

Landsmøtet bestemte seg fredag for at det som skal være en storsatsing på familien.

• Foreldrepermisjonen skal øke til 16 måneder, der ti uker er forbeholdt far. To av disse i forbindelse med fødselen.

• Engangsstønaden til de som ikke har rett til permisjon skal økes til 164.000 kroner. I dag er den 35.000. • Kontantstøtten skal økes for ett-åringer og gjeninnføres for to-åringer.

Reformene er kostbare. Ifølge NRK, viser KrFs egne beregninger at det vil koste 13 milliarder med de nye rettighetene.

Å utvide foreldrepermisjonen vil koste 3 milliarder.

Hjemmeværende

KrFs landsmøte vedtok reformer som skal gjøre det lettere for foreldrene å være hjemme når barna er små.

Celina Hagen fra Vennesla gikk på landsmøtet ut mot regjeringspartiene som mener KrFs politikk fører til flere hjemmeværende mødre og at kampen for likestilling stanser opp.

— På Sørlandet er det noen som velger å jobbe hjemme når barna er små. Det er det mange som rakker ned på og sier at det er de som vet hva som er best på familiene. Det er et gammeldags syn. Vi er kommet lenger enn det og vil la familiene bestemme selv, sier Celina Hagen fra Vennesla.

Ordfører i Vennesla, Torhild Bransdal, støtter både kontantstøtte og økt engangsstøtte. Selv om hun ser at det vil holde noen kvinner unna arbeidslivet.

— Jeg ser klart at det er svake sider ved kontantstøtten, men det er prinsipielt viktig at de får velge. I dag blir det regnet som ekstra høyverdig når far er mye hjemme. Jeg reagerer veldig på at det ene blir sett på som bedre enn det andre, sier Torhild Bransdal.

— Hvilke svake sider mener du kontantstøtten har?

— For enkelte kan det være en hindring for å komme ut i arbeidslivet, sier Bransdal.

Advarte

KrF vil innføre så mange reformer at avtroppende leder i KrFU, Elisabeth Løland, advarte mot galopperende utgifter til alle ordningene for småbarnsfamiliene.

— Vi trenger retten til å jobbe mindre, men de aller fleste kan klare å finansiere dette selv, sa Løland.

Men partileder Knut Arild Hareide mener satsingene vil lønne seg

— Antall barn som blir født per kvinne går ned for andre år på rad. Det er langt mer kostbart, sier Hareide som vil at norske par får flere barn.

— Det småbarnsforeldre kjenner på, er at er at det er så slitsomt å få barn at de kanskje får færre enn de hadde tenkt seg. Derfor vil vi ha større valgfrihet og fleksibilitet for å legge til rette for at par kan få flere barn, sier han.

10 uker

Knut Arild Hareide selv har ennå ikke bestemt seg for hvordan han vil ta ut sin farspermisjon, men han har en plan.

— Jeg håper å få startet i 2014, og da skal jeg i hvert fall ha ti uker. Da skal jeg ha Sara i pulk mens den politiske debatten pågår.

Partiet vil bli ledet av Dagrun Eriksen.

— Hun ledet partiet på en glimrende måte da jeg nylig var borte, så det er jeg i hvert fall ikke bekymret for.