KILDEN: Planen om å utvide Agder Teater ble forlatt. I stedet fikk byen Kilden teater og konserthus på Silokaia. Foto: Tore André Baardsen
SKISSE: I områdeplanen for Kvartal 49, er det tegnet et 6 etasjer høyt kontorbygg på eiendommen Kristiansand kommune ønsker å selge. Foto: Leer-Salvesen, Tarjei
FØR: Slik så det gamle revmatismesykehuset i Vestre Strandgate 4 ut, før det ble revet. Foto: Trygve Skramstad

KRISTIANSAND: — Det som skjedde her, kjennes ikke riktig. Jeg kjøpte av fylket, og kommunen eksproprierte til en lavere pris for å bygge teater. Og så bruker de ikke eiendommen, sier Torstein Tvenge på telefon fra Oslo.

Ut over det, er han ordknapp om Vestre Strandgate 4. Foreløpig.

Saken gjelder en kremtomt i Kvartal 49, like overfor Caledonien. Kristiansand kommune håper å realisere store verdier når reguleringen av kvartalet er ferdig. Før det kan bli boliger og kontorer her, må fremtiden til gamle Agder Teater og Aladdin avklares. Kommunen har foreslått å rive begge.

Tomten som en gang huset det gamle Revmatismesykehuset i Vestre Strandgate har en lang og konfliktfylt historie.

TAPTE: Torstein Tvenge tapte ekspropriasjonssaken mot kommunen. Han anslår å ha tapt mellom 10 og 12 millioner kroner på investeringen i Vestre Strandgate 4. Foto: Åserud, Lise

Planla hotell

Den Oslo-baserte eiendomsinvestoren Torstein Tvenge kjøpte de to eiendommene Vestre Strandgate 2 og 4 av Vest-Agder fylkeskommune i 1988 for 23,5 millioner kroner. Fylket solgte for å skaffe penger til nytt sykehus på Eg.

Tvenge ville utvikle et Bed & Breakfast-hotell. Men eiendomsmarkedet endret seg, og etter en stund ble nr 2 solgt for utvikling til leiligheter.

I nummer 4 vurderte han både hotell, kontorer og leiligheter. Men det ble også klart at noe måtte skje med naboen, Agder Teater. I Kristiansand diskuterte man renovering av bygget og en utvidelse av scenen. I 1991 bad teaterets styreleder politikerne om å kjøpe naboeiendommen.

Kommunen varslet at teatret hadde behov for 6 meter av eiendommen til Tvenge.

Ble ekspropriert

Eiendommen ble stående tom mens dialogen pågikk. En rekke initiativ for å forhandle om en salgssum førte ikke fram. Eiendommen forfalt.

Tvenge hadde brukt 23,5 millioner kroner på de to byggene, og anslår overfor Fædrelandsvennen at mellom 10 og 12 millioner var på Vestre Strandgate 4. Tvenge foreslo at kommunen kunne leie bygget, og få en forkjøpsavtale dersom han ville selge bygget videre til en ny eier. Kommunen avslo.

Kommunen kom med et bud på 7 millioner kroner, som Tvenge mente var for lavt. Han avslo.

Mens diskusjonen pågikk, økte Agder Teaters behov for bedre lokaler. Noe måtte gjøres. Til slutt gikk kommunen rettens vei og eksproprierte eiendommen for å få utvidet teatret. Saken ble til slutt avgjort ved overskjønn hos Agder Lagmannsrett.

Kilden i stedet for

Fædrelandsvennen har gått gjennom hele sakshistorikken i det kommunale arkivet. Både i kommunens saksbehandling og i to rettsinstanser, er det entydig at man eksproprierte bygget for å utvide Agder Teater. Retten fastslo summen til 5,5 millioner kroner. Tvenge hadde i tillegg store advokatutgifter.

Men nå hadde en ny tanke slått rot i mange miljøer. Hva om vi tenker helt nytt rundt teater— og konserthus? Årene gikk, og prosjektet som skulle bli Kilden teater- og konserthus tok form.

I 2005 hadde kommunen ennå ikke tatt bygget i bruk. Tvenge kontaktet kommunen og bad om å få kjøpe det tilbake, men ble avvist.

— Vi ønsker fremdeles å bruke eiendommen i Vestre Strandgate til teaterformål. Det er fremdeles ikke helt avklart når det nye teater- og konserthuset vil kunne stå ferdig

på Odderøya, sa daværende eiendomssjef Ole Dag Myhrstad i kommunen til Fædrelandsvennen den gang.

Det gamle Revmatismesykehuset ble til slutt revet, uten at teateret ble utvidet den veien.

Klargjøres for salg

13 år etter at ekspropriasjonen ble gjennomført, har fortsatt ikke Kristiansand kommune tatt eiendommen i bruk til det formål kommunen argumenterte for da den ble overtatt fra Tvenge.

Nå når kommunen planlegger å kvitte seg med den, er det tegnet inn et seks etasjer høyt kontorbygg i reguleringsplanen, to etasjer mer enn bygget opprinnelig hadde. Høyden er omstridt.

Kristiansand Eiendom har som mandat å få mest mulig penger til kommunekassa gjennom salget, og antallet etasjer betyr mye for økonomien i prosjektet for en ny investor.

— Det ligger ingen føringer på den aktuelle eiendommen, noe som gjør at kommunen står fritt i forhold til omregulering og salg, skriver rådmann Tor Sommerseth i en e-post til Fædrelandsvennen når avisa spør om begrunnelsen for ekspropriasjonen spiller en rolle.

Tapte stort

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med Torstein Tvenge i forbindelse med denne saken. Han har tidligere omtalt saken som sin smerteligste investering noensinne i Dagens Næringsliv.

Ut over kommentaren at saken ikke kjennes riktig, vil ikke Tvenge uttale seg om saken nå. Han vil diskutere med sin advokat om de skal foreta seg noe nå når kommunen legger opp til å selge eiendommen.

Han anslår å ha tapt mellom 10 og 12 millioner kroner på affæren, når renter er inkludert.