ARENDAL: Det går fram av en evaluering som er gjort ved Sørlandet sykehus. Siden april i fjor har barnesenteret i Arendal har en ordning med lege i hjemmevakt fra klokka 20 om kvelden til neste morgen. Nå er ordningen evaluert.

— De ansatte opplever at det er utrygt når ikke det er tilstedeværende lege, og den opplevelsen tar vi på alvor, forklarer fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus.

Alvorlige

Det skal ta maks 30 minutter for vaktlegen å komme seg til sykehuset i akutte tilfeller. Engstrand opplyser at det aldri har oppstått alvorlige problemer som har rammet barn de månedene ordningen har eksistert.

— Vi har sett på avvik og hendelser, rutiner og rubbel og bit, og ikke noe alvorlig galt har skjedd, sier Engstrand.

Hjemmvaktordningen var en kompromissløsning på sykehusstriden som i 2011 kulminerte med store protester og fakkeltog i Arendal. Løsningen ble kalt Revsnesavtalen, etter at flere titalls sykehusansatte hadde jobbet i flere måneder for å komme til enighet.

Nå viser det seg at beredskapen er for belastende for legene i Arendal, og de ber om å få tilført tre nye stillinger for å sikre en robust vaktordning.

— Det er helt usannsynlig at sykehuset vil gi de tre stillingene. Det er andre avdelinger ved sykehuset som trenger ressurser mer enn denne enheten i Arendal, og dessuten vil det ikke bedre pasientsikkerheten for barna, sier Engstrand.

Arendalslegene har forslått, som alternativ til å tilføre tre nye stillinger, at flere syke barn skal sendes til Kristiansand, og at bare akutt syke barn skal legges inn i Arendal. Det forslaget støtter direktør Jan-Roger Olsen overfor styret i Sørlandet sykehus

Dette har fått formannskapet i Arendal til å reagere med et brev til sykehusstyret, stortingsrepresentant Svein Harberg (H) fra Aust-Agder har skrevet bekymringsmelding. Stiftelsen Sørlandet sykehus Arendal i våre hjerter har overfor NRK Sørlandet varslet et nytt fakkeltog for sykehuset, dersom direktørens forslag blir vedtatt i styret.

— Jeg synes saken er overdimensjonert noe, og kan ikke se at det er grunnlag for noe fakkeltog, sier Engstrand.

Beredskapsproblem

Tillitsvalgte ved sykehuset har invitert til et dialogmøte torsdag 28. februar i Arendal, like etter at sykehustyret har behandlet forslaget fra direktøren.

— Det er de tillitsvalgte i sin fulle rett til å gjøre, og vi kommer fra sykehusledelsens side til å delta og svare på de spørsmål som måtte komme, sier Engstrand.

Sykehuset setter nå i gang en prosess for å finne ut hvordan beredskapsproblemet skal løses permanent. Klinikksjef Nina Hope Iversen ved sykehuset ønsker å bruke tre måneder på arbeidet, og vil ha med seg både ansatte og tillitsvalgte i prosessen.

Direktør Jan-Roger Olsen har utpekt 2013 til å være fredsåret på sykehuset, og at arbeidet med å bilegge sykehusstriden, kalt "Kultur for helhet" skal høy prioritet.

— Hvilken innvirkning kan denne saken få for arbeidet med Kultur for helhet?

— Jeg synes vi har jobbet konstruktivt og er kommet mye nærmere målet, og jeg tror vi klarer å lande dette på en fornuftig måte, sier Engstrand.