— For oss blir det veldig viktig å få ført Kripos som vitner. Vi kommer også til å be om at Kripos-rapporten blir lagt fram for retten, sier advokat Hans-Marius Graasvold til Fædrelandsvennen.

Graasvold vil om kort tid reise til Kinshasa for å bistå Joshua French i forbindelse med rettssaken som starter 7. januar. French er anklaget for å ha tatt livet av Tjostolv Moland, som 18. august ble funnet død på cella nordmennene delte.

— French har fått en lokal advokat som kommer til å prosedere saken i retten. Jeg har ikke bevilling i Kongo og har ingen formell rolle utover å være en juridisk rådgiver, sier Graasvold.

Ifølge Graasvold tyder alt på at rettssaken vil starte som planlagt 7. januar. Hvor lenge den vil vare, er uklart.

Mener Moland ble dopet ned

I midten av desember tok den militære påtalemyndigheten ut drapstiltale mot French. Ifølge tiltalen skal French ha dopet ned Moland for deretter å ha kvalt ham. Graasvold og French stiller seg uforstående til anklagen. De har vist til at både Kripos og kongolesiske myndigheter tidligere har konkludert med at Moland ikke ble utsatt for noe kriminelt.

— Vet du noe mer om grunnlaget for tiltalen?

— Ikke noe utover det som allerede er kjent. Det foreligger kun to dokumenter i saken. Det er Kripos sin rapport og den nye, kongolesiske rapporten, som viser til funn som det ikke står noe om i Kripos-rapporten, sier Graasvold.

Rettssak i fengselet

Ifølge Graasvold vil rettssaken trolig bli holdt i Ndolo-fengselet, hvor French sitter fengslet.

— Det er ganske vanlig at rettssakene blir holdt i fengselet. Da jeg var der nede ble det avholdt flere saker, sier Graasvold.

Han opplyser at han er i kontakt med French ved jevne mellomrom.

— Han ser for så vidt fram til å få rettssaken unnagjort. Selv om det skaper visse utfordringer for oss at de vil gjøre dette så kjapt, sier Graasvold.

Har ikke fått innsyn

Da tiltalen ble kjent tok Kripos kontakt med den kongolesiske påtalemyndigheten for å be om innsyn i den nye rapporten. Ifølge pressevakt Ida Dahl Nilssen har Kripos ennå ikke fått noe svar.

— Sånn sett er det ikke noe nytt i denne saken for vår del, sier Nilssen.

— Hvordan ser dere på å vitne under rettssaken?

— Vi har ikke fått noen henvendelse om dette, så det er vanskelig å svare på før den eventuelt kommer, sier Nilssen.

UD til stede

Statssekretær Bård Glad Pedersen i Utenriksdepartementet opplyser at også UD vil være til stede under rettssaken.

— Vi vurderer løpende hvordan vi kan bidra til en løsning. Spesialutsending Kai Eide var i Kinshasa før jul og det vil være naturlig at han også er til stede under rettssaken, sier Glad Pedersen.

Mandag ble det meldt om uroligheter og skyting i Kinshasa. Ifølge NTB søkte moren og søsteren til Joshua French, som begge er i landet akkurat nå, tilflukt på et hotell.

— Vi er kjent med at har vært noen uroligheter. Vi har vært i kontakt med personen vi har i Kinshasa. Vedkommende har også vært i kontakt med familien til French, sier Glad Pedersen.