KRISTIANSAND: — Jeg håper ingen andre opplever det jeg gjorde på UiA. Det var krenkende og diskriminerende, sier den profilerte ortodokse presten bosatt i Songdalen.

Onsdag denne uken møtte han ledelsen for Praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) ved Universitetet i Agder. Møtet skulle handle om tilrettelagt praksis på grunn av sykmelding.

Helt uventet tok studieleder Sissel Undheim opp klesdrakten hans. Som ortodoks prest er Schuff pålagt å kle seg i heldekkende sort kjortel og hatt. Studielederen mente drakten kunne være problematisk i forhold til å undervise i Religion, livssyn og etikk (RLE ) på grunn av krav til objektivitet hos læreren.

— Jeg svarte at jeg ikke hadde oppfattet det som et problem til nå i praksisperioden eller tidligere som vikar i skolen, sier Schuff (34).

«Kunne skape reaksjoner»

Han sier det ble hevdet at klesdrakten «kunne skape en kraftig negativ reaksjon» på skolene, og at noen rektorer eller praksislærere kunne nekte å ha ham som praksisstudent. For å unngå problemer måtte skolene varsles først.

— Jeg sa at du verken har rett eller plikt til å opplyse om religiøs tilhørighet eller utseende. Hva med en som går med hijab?

Videre sier han studieleder Sissel Undheim tok opp at bruken av klesdrakten kunne føre til alvorlige konsekvenser for ham.

— Hun kom gjentatte ganger med utsagn som grenser til en trussel om at bruken av ortodoks klesdrakt kunne gå ut over skikkethetsvurdering etter endt studium, sier Schuff.

Fikk god tilbakemeldinger

Han hevder det ble sagt at han nok kunne fullføre studiet og få vitnemålet, men at bruken av klesdrakten kunne bety at han fikk en negativ skikkethetsvurdering, noe som kunne bety at han ikke fikk jobb som lærer.

— Dette er en meget snever, feilaktig og krenkende forståelse, og til og med misbruk av begrepet skikkethetsvurdering. Dette ble gjort mot en student som etter alt å dømme fikk strålende tilbakemeldinger etter den første praksisperioden – til og med etter å ha brukt sine klær hver eneste dag, sier Schuff.

Fædrelandsvennen har sett vurderingen Schuff fikk etter praksis i RLE-faget på en skole i Kristiansand våren 2013. Her står det om klesdrakten hans: "Elevene fikk også lov å stille spørsmål ved hans prestedrakt og krusifiks, og for elevene var dette noe de kjapt ble ferdig med fordi han opptrådte med respekt , åpenhet og tydelighet overfor alle religioner og livssyn han undervistei, samtidig som han var en tydelig sjef i klasserommet."

Holder fast ved drakten

Schuff understrekte på møtet med studieledelsen at han kom til å holde fast ved retten til å bruke drakten sin.

— Slik jeg ser det ble instituttets argumentasjon egentlig basert i et spørsmål om det var mulig for meg som «geistlig», som Undheim ordla seg, å være faglig og å vise objektivitet i klasserommet og i RLE- faget med et utseende som røpte min religiøse identitet. Jeg opplevde dette som undergravende, sier Schuff.

— Gjennom argumentene som ble brukt mot bruk av klesdrakten, var det tydelig at tyngden av ansvaret for eventuelle reaksjoner eller negative følger lå hos meg, sier presten og pedagogikkstudenten.

- Leit å høre at Schuff opplevde møtet som ubehagelig

— Jeg synes det veldig leit å høre at han opplevde dette møtet som så ubehagelig. Det var virkelig ikke vår intensjon. Vi ønsket å tilrettelegge hans studieløp slik at han kan fullføre, få et vitnemål og være lærer. Det ønsker vi fremdeles, sier studieleder Sissel Undheim ved Praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) på UiA.

Hun vil ikke kommentere Schuff sitt referat fra møtet før hun har snakket med ham selv, men sier "det på ingen måte ble et godt møte".

— Jeg følte at kommunikasjonen ikke ble slik jeg hadde ønsket eller trodd, men skal ikke legge skyld på noen for hvorfor det ble slik. Det er en del ting som må avklares, og som jeg har skjønt kan føre til litt misforståelser, sier Undheim.

— Er det et problem å undervise i RLE-faget for noen som bærer en religiøs klesdrakt som den til Christoforos Schuff?

— Prinsipielt kan jeg ikke se at det skulle være noe problem. Og det har jeg også sagt til ham. Men dette er en kompleks sak som jeg ikke kan gi noen enkle svar på.