Hva er den viktigste utfordringen på Agder du som statsminister vil gripe fatt i?

Erna Solberg: — Det vil være å sikre Agders konkurransekraft for å skape trygge arbeidsplasser. Da må vi sørge for både å bygge opp gode kunnskapsmiljøer og bygge mer infrastruktur. For eksempel mener Høyre at firefelts motorvei fra Oslo til Lyngdal skal ferdigstilles innen et tiår.

Jens Stoltenberg: - Sørlandet er en landsdel som hevder seg bra på mange områder både nasjonalt og ikke minst internasjonalt – spesielt innen høyteknologi. Men siden en så stor andel av virksomheten er knyttet opp til eksport, er mange av arbeidsplassene på Agder også blant de mest sårbare. En av de viktigste utfordringene er å gjøre regionen mer robust for disse internasjonale svingningene.

Hvorfor er Agder best tjent med deg som statsminister?

Erna Solberg: - En viktig del av næringslivet i Agder er knyttet til kunnskapsindustrien innen olje og gass som skriker etter kompetent arbeidskraft. Høyre er det partiet som har vil satse mest på kunnskap i skolen, på topp universiteter og på forskning og utvikling. Dette er viktig for å trygge eksisterende arbeidsplasser og å skape nye.

Jens Stoltenberg: - Nettopp fordi regionen har blikket i så stor grad vendt mot internasjonale markeder er det viktig med orden i nasjonaløkonomien slik at vi holder en stabil kronekurs. Det har vi vist at vi klarer, gjennom trygg økonomisk styring. Det er betydelig mer usikkert med alternativet til Høyre og Fremskrittspartiet.

Hva mener du om at Agder er annerledes i forhold til likestilling enn resten av landet?

Erna Solberg : - Først vil jeg si at menneskers talent er jevnt fordelt mellom kvinner og menn, og dersom kvinner ikke får bruke sitt talent så taper en hel landsdel på det. Men jeg mener det må være lov å velge annerledes hvordan man ønsker å leve sitt liv og organisere sin familie.

Jens Stoltenberg: - Kvinners yrkesdeltakelse er uvurderlig for norsk verdiskaping og velferd. Likestillingen i Agder går i riktig retning, men ligger fortsatt noe bak resten av landet. Det forteller meg at vi må fortsette arbeidet, blant annet ved å styrke likestillingssenteret som vi har etablert.

Vil Agder bli representert i din regjering?

Erna Solberg: - For meg er det selvsagt at Sørlandet skal bli hørt, lyttet til og ha en hånd på rattet. Det er for meg uforståelig hvordan Stoltenberg i åtte har oversett Agder. Både når det gjelder regionens innflytelse og når det gjelder å se lokale utfordringer, som for eksempel at Kristiansand er en storby som vil trenge ekstra ressurser for å takle de utfordringene som det å være en storby medfører.

Jens Stoltenberg: - Ja, regjeringsapparatet er en stor kabal hvor Sørlandet allerede er, og fortsatt vil være representert.

Et eget utvalg, Sørlandsutvalget, har kommet med en tiltaksliste for landsdelen. Hva mener du om den?

Erna Solberg: - Jeg er helt enig i Sørlandsutvalgets prioritering av forskning og utvikling, kunnskap, konkurransekraft og infrastruktur for Sørlandet. Det riktig og viktig at det samarbeides tett mellom næringslivet og akademia. Derfor mener jeg Sørlandslabben er en god måte å løfte innovasjonen og utviklingen til landsdelen.

Jens Stoltenberg: - Utvalget skisserer hvordan mye av styrken på Agder ligger i samarbeidet mellom næringslivet, det offentlige og kunnskapssektoren. Dette gjenspeiles i tiltakene som foreslås, som vil bidra til å skape nye og spennende arbeidsplasser. Vi er allerede i gang med oppfølging, blant annet ved å styrke klynger som NODE ytterligere internasjonalt.

Hva er ditt viktigste løfte til Agder?

Erna Solberg: - Slik jeg ser det er Sørlandets konkurranseevne viktig for Norges konkurranseevne. Derfor vil vi jobbe sammen med Agder for å skape trygge arbeidsplasser. Og som sagt så vil firefelts motorvei fra Oslo til Lyngdal ferdigstilles innen et tiår.

Jens Stoltenberg: - Vi skal bygge ut E 18 og rusteopp E 39 slik vi har vedtatt i Nasjonal transportplan. Så lover jeg å trygge arbeidsplassene og å holde orden i økonomien. Det er det viktigste løftet jeg gir til velgerne i Agder og i resten av landet.