KRISTIANSAND: Dommen fra lagmannsretten kom fredag. Der ble den tiltalte dømt til ubetinget fengsel i 15 år. I dag foreligger premissene for dommen fra lagmannsretten.

Lagmannsretten aksepterte ikke den tiltaltes forklaring om at han skulle dømmes for legemsbeskadigelse med døden til følge. Retten sier at den tiltalte har erkjent at det var han som rent faktisk påført fornærmede knivstikkene, også den dødbringende stikket. Han har forklart at han slo fornærmede gjentatte ganger, og påførte henne de skadene som rettsmedisinerne har påvist.

Dødsfølgen

Lagmannsretten skriver i dommen:

"Selv om tiltalte langt på vei har erkjent det faktiske forhold, har han ikke erkjent straffeskyld etter tiltalen. Også for lagmannsretten har han gjort gjeldende at den vold han utsatte fornærmede for oppsto i et basketak, og at han ikke var klar over at han tildelte fornærmede knivstikkene. Han har således ikke erkjent forsett med hensyn til dødsfølgen. Av lagrettens svar og de tre fagdommernes avgjørelse om å godkjenne dette svar, følger at det er sikkert grunnlag for å konkludere med at tiltalte – vurdert som edru – hadde forsett med hensyn til dødsfølgen.

Med forankring i tiltaltes faktiske handlinger slik disse er beskrevet ovenfor, sammenholdt med art og omfang av de skader fornærmede ble påført, rettsmedisinernes beskrivelse og redegjørelse av skadene og hva som kan ha ført til disse, samt elementer i hendelsesforløpet for øvrig, er det sikkert grunnlag for å trekke den konklusjon at tiltalte – dersom han ikke hadde vært påvirket – ville regnet dødsfølgen og skadefølgene for øvrig, som sikker eller overveiende sannsynlig".

Skjerpende omstendigheter

Lagmannsretten har i forbindelse med straffeutmålingen drøftet om drapet skjedde under særlig skjerpende omstendigheter. Begrunnelsen fra retten for å domfelle tiltalte etter denne bestemmelsen er utførlig omtalt i dommen.

"Fornærmede ble utsatt for omfattende vold, med i alt fire alvorlige knivstikk. Volden hun ble utsatt for førte til brudd— og knusningsskader, samt skader for øvrig som nærmere er beskrevet i rettsmedisinernes rapport. Den samlede voldsutøvelsen i tilknytning til selve drapshandlingen var ikke helt kortvarig. Fornærmede var like i forkant blitt utsatt for en rekke harde knytteneveslag. Det var som nevnt ovenfor denne voldsutøvelsen og tiltaltes opptreden i denne forbindelse, som førte til at fornærmede rømte sitt hjem, ringte politiet og ba om hjelp fordi hun fryktet for sitt liv. Også det her nevnte inngår som et element i den samlede vurdering.

Det vises også til at fornærmedes frykt for hva hun kunne bli utsatt for, må ses i sammenheng med at hun tidligere var blitt utsatt for gjentatt mishandling, jf tiltalens post II. Det er et moment ved helhetsvurderingen, at tiltalte utførte drapshandlingen og den omfattende vold for øvrig, vitende om at fornærmede allerede hadde ringt politiet. Voldsutøvelsen i tilknytning til drapshandlingen pågikk fortsatt da politiet ankom Kristiansandsveien 24. Tiltalte forlot fornærmede hjelpeløs og hardt skadet da han så politiet kjørte mot boligen, til tross for at han på ingen måte kunne regne med at politiet raskt ville finne fornærmede. Hun lå ca 100 meter fra bolighuset, og var ikke lett synlig fra huset slik hun lå".