LITT ANNERLEDES:?Det er nok brunoster i dette området, så det blir mørkbeiset kledning i kombinasjon med terracottafarget trappehus og inngangsparti i stedet for royalimpregenert kledning, sier arkitekt Tor LInge Tønnessen. Det er han som har tegnet det 250 kvadratmeter store huset. Foto: Kjartan Bjelland
SKYTEBAS: ?Kristiansandsordføreren får kyndig opplæring i hvordan han skal fyre av den første, symbolske kruttsalven. Foto: Kjartan Bjelland
UTFORDRET: ?Vi ble direkte utfordret av styreleder i stiftelsen. Han ville bygge et hus hvor salgssummen skulle gå til arbeidet Mercy Ships driver, men manglet en tomt, sier daglig leder i Krag Gruppen, Sjur Eftevaag. Tomten er verdt minst 1,8 millioner kroner. Foto: Kjartan Bjelland
SLIK BLIR DET: Huset er tidstypisk i en funksjonalistisk utforming med store vindusflater og rette former. Kledningen er en kombinasjon av mørkbeiset tre og terracotta-farge. Foto: Strek arkitekter
mercy ship004.jpg Foto: Kjartan Bjelland

I strålende solskinn klippet en engasjert ordfører snoren og fyrte av den første kruttsalven. Byggingen av Mercy-huset fikk sin offisielle start.

Det er ikke mange ukene siden ordføreren sa i Fædrelandsvennen at frivillige organisasjoner og det private næringslivet måtte ta større ansvar for samfunnsbyggingen. Da oppfordret han til å "gjøre det sjøl", og nå trekker han klare paralleller til bygging av Mercyhuset.

— Dette er en innertier i forhold til hva jeg mener. Det er flott dugnadsinnsats og mange gode krefter som stiller opp for en god sak. Jeg er stolt av byen i dag, og det er godt å se at man tar ansvar og også tenker globalt, sier ordfører Arvid Grundekjøn.

Lokale gaver

Dette er første gang det bygges et hus hvor salgsinntektene skal gå til arbeidet Mercy Ships driver. Lokale håndverkere gir gratis arbeidstimer og materialer. Kristiansand kommune bidrar med gratis tilkoblingsavgift, mens Krag Gruppen har gitt tomta gratis.

— Vi ble direkte utfordret av styreleder i Mercy Ships, Erling Natvig. Ideen kom opprinnelige fra en maler i Vennesla, men Erling tok ideen videre, og trengte en tomt. Det er et fantastisk prosjekt å støtte, og det er fint hvis vi kan være med å bidra til at Mercy Ships videreføres og kanskje kan doble kapasiteten sin med et nytt skip, forteller Sjur Eftevaag, daglig leder i Krag Gruppen.

Sykehusdrift med sørlandsk støtte

Mercy Ships driver verdens største veldedige sykehusskip, Africa Mercy. Det flytende sykehuset reiser fra kai til kai langs kysten av Vest-Afrika og hjelper lokalbefolkningen der behovet er størst. Alle de 430 frivillige ombord, deriblant mange leger og tannleger, arbeider ulønnet i kortere eller lengre perioder. Det utføres opptil 7000 operasjoner på skipet årlig, de vanligste operasjonene er leppe- og ganespalte, kreftsvulster, behandling av sykdommen noma, fødselsskader på kvinner, såkalt fistula, ortopediske operasjoner (klumpfot) og grå stær.

— Vi gir håp i et hav av nød. Men behovet er umettelig, og når vi selger huset på Justneshalvøya, er planen at pengene skal være med å finansiere enda et sykehusskip, sier Arvid Solheim, nasjonal leder for Mercy Ships. Et nytt skip koster rundt 500 millioner kroner, men med sponsorer og gaver blir beløpet trolig lang lavere.

Huset på Justneshalvøya får sannsynligvis en prisantydning på rundt 6 millioner kroner. Arkitekt Tor Linge Tønnessen, som kostnadsfritt har tegnet det 250 kvadratmeter store huset, ønsker at det skal skille seg litt ut fra resten av boligene på Justneshalvøya.

Nok brunoster

— Det er nok brunoster i dette området, smiler arkitekten og nikker opp mot rekkene av boliger med brun royalimpregnert kledning.

— Dette huset får mørkbeiset kledning, men vi deler det opp, så trappehuset og inngangspartiet blir terracotta-farget. Det blir tøft, tror jeg.

Huset på tre etasjer blir likevel tidstypisk, med en funksjonalistisk utforming og miljø- og energibesparende løsninger.

— Vi hadde ingen andre føringer enn reguleringsplanene, så vi kunne tenke ganske fritt da vi tegnet det. Utgangspunktet var at huset skulle bli så bra som mulig, og passe til tomten. Utsikten mot Topdalsfjorden er flott, så den ville vi jo selvsagt utnytte på best mulig måte, sier Tor Linge Tønnessen i Strek arkitekter.

Huset er tilpasset den forholdsvis lange og smale tomten som ligger i et tun hvor det skal bygges omkring ti boliger. Store stuevinduer vender mot sjøen, mens kjøkkenet/allrommet vender motsatt vei. Huset får både en takterrasse hvor man kan sitte usjenert, samt en uteplass på bakkeplan ved inngangspartiet hvor solforholdene er gode.

— Hensikten med uteplassen ved inngangspartiet er å legge til rette for sosial kontakt med naboer. Man velger jo selv, men muligheten er i hvert fall der, forklarer arkitekten.

— Dette er drømmen om å hjelpe andre, og jeg har nesten ikke ord i dag. Nå er vi i gang, konstaterer Arvid Solheim i Mercy Ships.