KRISTIANSAND: 1. desember ble en ung mann kontaktet av tiltalte på Facebook. Offeret ble krevd for penger. Bakgrunnen for kravet var at offeret angivelig hadde ødelagt en mobiltelefon verdt 1000 kroner på en fest et år tidligere.

Kravet fra 19-åringen var 4000 kroner, altså fire ganger mobiltelefonens verdi. Tiltalte krevde at offeret skulle komme til Kristiansand sentrum. Selv nekter offeret for at han hadde ødelagt noen mobiltelefon.

Måtte dokumentere uttak

Da offeret kom til Kristiansand sentrum ventet tiltalte på ham. Det ble krevd at han skulle ta ut alle pengene på bankkortet sitt. Han måtte også ta med kvittering for å dokumentere at tiltalte fikk alle pengene på kontoen.

— Han fikk beskjed om å ta ut alle pengene på kortet, hvis ikke skulle han bli tatt med i en kjeller for å bli torturert og banket. Han ble også truet med å bli banket opp jevnlig, skriver retten i dommen.

I halvannen time varte marerittet for offeret. Totalt fikk tiltalte med seg over 14.000 kroner, som var hentet ut gjennom ti forskjellige uttak fra flere forskjellige minibanker.

Kjenning av politiet

Forholdet er ikke unikt. 19-åringen, som fra før er en kjenning av politiet, presset i slutten av november 2011 til seg 6700 kroner fra et annet offer.

Bakgrunnen for kravet var at dette offeret angivelig skulle ha oppgitt tiltaltes navn til politiet ved en tidligere anledning. Tiltalte hadde blitt ilagt et forelegg, og han ønsket at offeret skulle betale ham 5000 kroner i erstatning for det.

— Han prøvde å si at han ikke hadde penger, men tiltalte sa at han måtte bli med til byen for å ta ut penger. Tiltalte hadde ikke lyst til dette, men ble likevel med til byen fordi han følte situasjonen truende, heter det i dommen.

Tiltakende samfunnsproblem

Tiltalte sa seg skyldig i tiltalen. Heleri, kjøring uten gyldig førerkort og vold er også en del av den omfattende tiltalen. Retten var ikke videre imponert over 19-åringens lovbrudd.

— Denne type overtredelser, ran og utpressing mellom unge mennesker, er et tiltakende problem i samfunnet, hvor man bruker ulike former for adferd og trusler for å skaffe seg vinning, skriver retten.

Retten mener at 19-åringen handlet på en planmessig måte. At tiltalte ville ha erstattet forelegget han var ilagt av politiet, mener Kristiansand tingrett er alvorlig.

- Motvirkning av rettssystemet

— Tiltalte har forklart at pengene han krevde var en kompenasjon for et forelegg han var ilagt, og retten fikk inntrykk av at han opplevde dette som rettmessig fordi fornærmede hadde navngitt ham til politiet. Retten finner dette straffskjerpende. Denne typen adferd, hvor man krever penger som følge av aktørers kontakt med politi, grenser mot motvirkning av rettssystemet, skriver retten i dommen.

Retten satte straffen til fengsel i ti måneder. Han må i tillegg ut med drøyt 14.200 kroner i erstatning til Nordea Bank.