SØGNE: — Jeg satt med katten på fanget og koste med henne. Plutselig kjente jeg en klump under haka, forteller Wenche Haugen i Søgne.

Hun undersøkte klumpen nærmere, og langt inne i pelsen fant hun en godt festet flått.

— Den var omtrent så stor som en lillefingernegl. Jeg ble veldig overrasket over å finne dette midt på vinteren, forteller Søgne-kvinnen.

Katten Sunniva er 12 år gammel. Haugen forteller at katten får veldig mye flått om sommeren, men i løpet av alle årene hun har hatt katten har hun aldri plukket flått i januar.

- Det er fine forhold for flåtten

— Så lenge temperaturen er over 5 – 6 grader er flåtten aktiv. Det er veldig fine forhold for flåtten nå, forklarer forsker Vivian Kjelland.

Hun har doktorgrad innen flått og flåttbårne sykdommer fra UiA. Mange har tatt kontakt med henne denne vinteren og fortalt at de har fått flått, hovedsakelig på husdyr.

— Flåtten går ikke i dvale hele vinteren som andre dyr. Den våkner ved en hver anledning hvis temperaturen er høy nok. Da krabber den oppover strå og venter på et bytte, sier Kjelland.

Sjekk for flått

Hun presiserer derfor at folk må være påpasselige med å sjekke seg for flått også om vinteren.

Hovedsesongen for flått er fra april til oktober, men flåtten er svært aktiv utenom disse månedene også.

Kan bli flere sommerflått

Dersom den milde vinteren holder seg, kan vi vente oss ekstra mange flått til våren og sommeren.

— I teorien er det mulighet for at det da kan bli flere flått, ettersom flere overlever vinteren. Men nå vet vi ikke hvordan været vil utvikle seg de neste månedene, sier forskeren.

— Jeg vil ikke ha disse krypene i huset, så jeg kommer til å sjekke ekstra nøye nå fremover, avslutter Wenche Haugen.