KRISTIANSAND: — Vi har mottatt samtlige prøver av vannet som ble sendt inn for analyse, og alle viste positivt resultat i den forstand at det ikke ble funnet forurensning, sier vann- og avløpssjef i Kristiansand kommune, Steinar Børresen i Kristiansand kommune.

Dermed slipper beboere i Vågsbygd og omkringliggende bydeler å koke drikkevannet.

Beboere fra Blørstad til Flekkerøy ble i går bedt om å koke drikkevannet etter at hovedvannledningen ble skadet i Auglandsbukta. 8000 husstander var i en kort periode uten vann, og i etterkant ble det tatt forhåndsregler fordi man ikke visste om vannet kunne ha blitt forurenset.

Når en vannledning mister trykket, er det nemlig fare for innsug i drikkevannsledningene, som ligger inntil kloakkledningene.

Årsaken

Syndebukken i saken er Statens vegvesen og en av deres underentreprenører som jobber med utbygging av den nye Vågsbygdveien i Auglandsbukta.

— I forbindelse med de store arbeidene med Vågsbygdveien var det en gravemaskin som gravde over hovedvannledningen, forteller Børresen.

— Det strømmet ut store mengder vann ut, samtidig som store deler av ledningsnettet ble trykkløst. Da er det fare for innsug av forurensning. For sikkerhets skyld anbefalte vi koking av drikkevannet, forteller han.

Oppvask

Nå venter oppvasken med veivesenet.

— Vi har ikke snakket direkte med dem ennå. Men nå er det på tide å gå gjennom hendelsen og analysere den, og se hva vi kan lære. Og dette var ikke første gang vannledningen ble tatt. Det har skjedd en gang tidligere i anleggsperioden, sier han.

- Hvilke reaksjoner har veivesenet i vente?

— Det er ikke snakk om noe bøtlegging. Men entreprenøren må nok ta høyde for å betale ekstraomkostningene vi har hatt med dette, sier Børresen.

— Hva med publikum, hvilke reaksjoner har dere fått fra dem som ble rammet?

— Vi har i grunnen stort sett fått positive reaksjoner. Kanskje fordi vi var tidllig ute med varsling, sier Børresen, som berømmer innbyggerne for tålmodigheten.