OSLO: Arbeiderpartiets stortingsgruppe bestemte seg i ettermiddag for at det ikke er skjenketidspunktet, men overskjenking som er problemet og som skaper fylleproblemene i norske byer i helgene.

Ap vil derfor ikke støtte et forslag om å endre alkoholloven slik at siste tidspunkt for skjenking av alkohol skal være klokken 02 i stedet for 03. Det betyr at forslaget ikke får flertall.

Positive resultater

Selv om mange av byene som har valgt å korte ned skjenketiden har gode resultater å vise til, ble ikke dette vektlagt av Arbeiderpartiets stortingsgruppe. En av byene som har hatt gode resultater er Kristiansand, etter at politikerne i 2008 innførte skjenkestopp klokka 02. Kari Henriksen (Ap), stortingsrepresentant for Vest-Agder, er ikke helt fornøyd med avgjørelsen partiet hennes har tatt. Hun understreker likevel at skjenkespørsmålet kan tas opp på nytt.

– Personlig skulle jeg helst sett at vi fikk endret skjenketidene — det fikk vi ikke denne gangen. Skulle ikke virkemidlene fungere så ligger det i vedtaket at saken skal tilbake til behandling og skjenketidene vurderes på nytt. Men virkemidlene som er vedtatt er svært gode, sier hun.

Satser på forskrift

For Arbeiderpartiet er likevel enig med forslagsstillerne i at bybildet i helgene mange steder er helt uakseptabelt på grunn av overstadig beruselse. I stedet for skjenkestopp, satser de på en forskrift.

– Vi vil innføre en nasjonal forskrift for lokal kontroll med alkoholserveringen. Den skal gjøre kontrollarbeidet enklere og mer oversiktlig og inneholder retningslinjer for når og hvordan kontroller skal skje. I dag gjennomføres alt for mange tidlig på kvelden blant annet av økonomiske grunner, sier Arbeiderpartiets nestleder i Stortingets helse- og sosialkomité, Thomas Breen.

– Merkostnaden denne forskriften vil føre med seg, må serveringsbransjen dekke, sier han.

– Misbrukte muligheten

Kjell Ingolf Ropstad (KrF), stortingsrepresentant for Aust-Agder, er skuffet over avgjørelsen.

– Jeg mener de har misbrukt en gyllen mulighet til å gjøre noe som hadde fått enorm betydning. Kortere skjenketid ville frigjort masse politiressurser og senket tilfellene av vold. Jeg er også helt overbevist om at redusert skjenking ville ført til mindre kriminalitet, sier Ropstad.

Frykter valget

Han tror neste års stortingsvalg har skremt partiet fra å ta "upopulære" avgjørelser.

– Det som har skjedd er at vi nærmer oss et valg, og Arbeiderpartiet er nok redd for at en innskrenkning av skjenketidene kunne gitt Fremskrittspartiet gode argumenter. Men det var en spørreundersøkelse i fjor som viste at 65 prosent ville ha kortere skjenketid, så dette er noe folk vil ha, sier Ropstad til Fædrelandsvennen.

– Arbeiderpartiet misbrukte en god sjanse. De burde ha sett til Kristiansand, sier han.