I SKYGGEN: KrF frykter skyggelagte gater. Her er Skippergata i skyggen av M30, det tidligere Sønnik-hjørnet. Ap mener virkningen er minimal. Foto: Tore-Andre Baardsen

KRISTIANSAND: Nå er den forsmådde part temmelig hissig på alliansen av byens to største partier, som har rent flertall i bystyret.

— Ap har alltid vært restriktive på byggehøyder i Kvadraturen. Vi var sikre på at de sto last og brast med oss. Partiet gikk jo imot de nye Sønnik-bygget i sin tid. Men så ble vi tatt helt på senga, dette trodde jeg ikke de skulle finne på, sier en tydelig provosert Grete Kvelland Skaara (KrF), leder av byutviklingsstyret.

Onsdag kommer Kvadraturplanen til endelig behandling.

- Måtte forhandle om høyde

Selv om bystyret kommer til å følge administrasjonens forslag til antall etasjer – fire med tilbaketrukket femte, får utbyggerne nå mer alburom enn tiltenkt:

Gesimshøyden, takhøyde ut mot gata, økes fra 14,6 til 15,5 meter. Dessuten økes maksimal takvinkel mellom fjerde og femte etasje fra 45 til 60 grader, som betyr flere kvadratmeter på toppen.

— Dette handler om politikk. For å oppnå flertall for viktige prosjekter i byen, måtte vi forhandle om gesimshøyde, bekrefter gruppeleder Mette Gundersen (Ap). I bytte har nemlig Ap fått Høyres støtte til fire tiltak:

•I 2013 skal ”barnas skulpturpark” påbegynnes i Wergelandsparken.

• Området ved nedkjøringsrampa nord for Domkirken skal bli park.

• Den omstridte stålfontenen øverst i Markens, laget av Kjell Mardon Gunvaldsen, skal tilbakeføres.

• Tre parkeringsplasser langs Markens omgjøres til sykkelparkering.

- Billigsalg

— Dere selger dere alt for billig, tordner Grete Kvelland Skaara, som hevder disse forslagene hadde oppnådd flertall uansett.

Det er ikke Gundersen like sikker på. Hun ville ha det svart på hvitt.

— Dette mener vi er en vinn-vinn-situasjon. Vi gir noe på høyder, og får gode områder i og rundt Markens. Vi lever godt med kompromisser, i politikken gir ofte dette de beste løsningene, svarer hun.

KrF mener dette er alt annet enn en god løsning. De frykter skyggelagte gater, både i Markens, Skippergata, Kirkegata og Kristian IVs gate.

— Nå maler Grete fanden på veggen. Vi må stole på at utbyggerne ønsker det beste for Kvadraturen, og massiv nedbygging behøver ikke være til det beste, parerer Mette Gundersen.

— Tror du ikke huseierne vil benytte seg av det, om de får lov, hugger Skaara til.

— Vi må ha tillit til at de vil det beste for Kvadraturen, gjentar Ap-sjefen.

- Ikke enige om alt

Gundersen viser til at Frp og Høyre i byutviklingsstyret foreslo en gesimshøyde på 16,0 meter og mønehøyde på 23,3 meter. Maksimal mønehøyde blir nå lik administrasjonens forslag; 20,1 meter.

Høyre inviterte Ap til forhandlinger, og er tilfreds med utbyttet.

— I koalisjonen er vi enige om å være uenige på enkelte punkter, så av og til må vi gå utenfor boksen for å finne de beste løsningene for byens befolkning, sier Helene H. Knudsen, i likhet med Gundersen også medlem av byutviklingsstyret.

— Vi er ikke enige om alt, det må vi akseptere, tilføyer Skaara.

Kristiansand Næringsselskap, Næringsforeningen for Kristiansandsregionen og Kvadraturen Gårdeierforening har bedt om at møne- og gesimshøyde økes til henholdsvis 17,3 og 24,6 meter.