VENNESLA: I alle fall for Grødal. Gymlæreren ved Vennesla videregående skole er sjef for hele arrangementet, som foregår i Oslo fra 16. til 20. mai og som samler rekordmange 200 deltakere fra nær 40 nasjoner.

Første reserve

18-åringen fra Vatnestrøm er første reserve for de norske landslagstenkerne. Det betyr at hun må steppe inn hvis en av de 11 på laget blir syk, og må derfor forberede seg som resten av den norske filosofiungdomseliten.

Det betyr også at russefeiringen kan gå fløyten for avgangseleven.

Akkurat det glemte vi å snakke med den unge tenkeren om. I stedet spurte vi hva hun tenker mest på.

Store tanker

— På livets store spørsmål, som de fleste andre. Spørsmål som hvem vi er og hva som gir livet mening.

— Har du tenkt ut svar også?

— At meningen med livet er å gi livet mening. Det var ikke jeg som sa dette først. Men det er godt sagt, synes Gyro.

Det var nevnte Grødal som skapte interessen. Han inviterte skolens elever til norgesmesterskapet, som handlet om å skrive et personlig og filosofisk essay basert på sitater fra kjente filosofer. Fem-seks elever stilte til dyst blant totalt 100 unge fra ni fylker. De beste gikk videre til en utvidet nordisk essaykonkurranse, hvor Gyro fra Vennesla havnet i øverste halvdel og senere deltok på landslagssamling i Oslo i mars.

Selvlært

Gyro Fjordheim Fjermedal avviser at hun grubler mer enn andre. Ikke har hun filosofi på timeplanen heller, annet enn lett streifing innen religionsfaget.

— Hun er et talent, påpeker gymlæreren med filosofi mellomfag og historie hovedfag, som forteller at i et eventuelt OL skal et nytt essay vurderes etter fem kriterier på en poengskala fra 1 til 10. Kriteriene er filosofisk forståelse, argumentasjonskraft, selvstendig refleksjon, relevans og logisk sammenheng. Grødal har vært norsk delegasjonsleder i alle filosofiske olympiader Norge har deltatt i siden 2005. Beste norske plassering til nå, er en sjuendeplass fra 2010. Og hvis noen kan tenke seg å sponse arrangementet, kan OL-vinnerne få mer enn t-skjorte, heder og ære.