KRISTIANSAND: Kristiansand kommune fritok i fjor Returkraft for å betale eiendomsskatt inntil videre, men avfallshåndteringsselskapet stevnet likevel kommunen for retten for å få nedjustert skattetaksten.

Returkrafts avfallshåndteringsanlegg på Dalane i Kristiansand sto ferdig i 2010. Byggekostnadene for anlegget som har kapasitet til å håndtere 160.000 tonn årlig, kom på 1,5 milliarder kroner. Skattedirektoratet fattet 1. juli 2011 et vedtak om at Returkraft ikke falt inn under anlegg som etter skatteloven har krav på å bli fritatt for eiendomsskatt.

Dermed ble eiendomskattetaksten som for anlegget ble satt til 1,03 milliarder kroner lagt til grunn for utmåling av eiendomsskatten, den dagen kommunen eventuelt ikke ønsker å gi selskapet fritak lenger.

Returkraft som eies av seks interkommunale renovasjonsselskaper, tok ut sivilt søksmål mot Kristiansand kommune for å få redusert eiendomsskatten. Selskapet prosederte i retten på at avkastningsverdien måtte legges til grunn og at de elektromekaniske delene av eiendommen må holdes utenom takseringsgrunnlaget.

Det ble også vist til at selskapet ikke vil drive lønnsomt de neste 10 årene, og at vedtektene pålegger det å drive etter selvkostprinsippet.

Siden Kristiansand kommune ble blankt frifunnet, ble Returkraft også dømt til å betale sin motparts advokatutgifter på nesten 370.000 kroner.