HØVÅG: Det har gått en måned siden den første svanekyllingen hakket hull i egget og så dagens lys. Seks til gjorde det samme. I løpet av ukene som har gått har en forsvunnet, men de seks andre ser ut til å leve godt videre.

Fuglekjennere sperrer opp øynene når de ser den tallrike svanefamilien komme med de seks flotte, grå nøstene komme seilende etter de to flotte svanene — av typen knoppsvane, fugleart i andefamilien. Hilde Gro Hummervoll har jobbet 18 år med fugler og dyr i Dyreparken og anser det "hyggelig".

– Med rutinerte foreldre er det ikke akkurat uvanlig. For en tid tilbake passerte et svanepar med fem nøster hengende etter seg, da vi var på båttur i Isefjærfjorden. Så selv om det ikke kan anses vanlig med syv kyllinger, er det heller ikke helt uvanlig, sier hun.

– Om jeg hadde sett det selv, ville jeg nok ikke ha sperret opp øynene noe voldsomt. Med gamle og erfarne og flinke foreldre, kan det skje. Mor har vært flink til å ruge de frem, fortsetter høvågdamen.

Betraktelig økning

Knopsvanen er Norges og en av verdens tyngste flygende fugl. Svanen veier fra 9 til 23 kg, ifølge leksikon. I Europa har antallet økt fra 1960-årene. Ble første gang funnet hekkende i Norge utenfor Fredrikstad i 1937. Hekker nå i sivsjøer og enkelte steder i skjærgården på Østlandet, Sørlandet og i Rogaland og Hordaland. Knopsvaner er sjeldnere nord til Vesterålen.

Antall svaner øker betydelig. Det har økt i landet fra 1970 da det bare fantes 25–30 par, til over 500 par i begynnelsen av 1990-årene. Dette vil altså si en økning på mer enn 200 prosent, en økning som fortsetter med "rutinerte foreldre".