Tidlig i november gikk Ingebjørg Godskesen (Frp) ut og lovet at bomstasjonen i Setesdal skulle legges ned til nyttår. For tre uker siden endret hun dette til at bommen skulle legges ned 1. februar. Årsaken til utsettelsen sa Frp-toppen ingenting om, men grunnen er omtalt i papirene fra Stortinget.

— Regjeringa foreslår å innvilge 500 mill. kroner til å nedbetale gjeld i noen bompengeprosjekt der trafikken er lav og innkrevningskostnadene høye. Med dette vil innkrevningen av bompenger i disse prosjektene bli avviklet tidligere enn opprinnelig forespeilet. Riksvei 9 Setesdalen er ett av disse prosjektene, står det i innstilling nummer 88, fra transport- og kommunikasjonskomiteen til Stortinget.- Gjelden vil bli innfridd innen utgangen av 2013, så langt som det er praktisk mulig. I tillegg til å innfri gjeld kommer også avviklingskostnader, avsløres det i papirene.

— Det blir lagt opp til å holde fram med innkrevning av bompenger i Setesdalen til 1. februar 2014 for å dekke inn avviklingskostnader, skriver komiteen i innstillingen.

Dermed er årsaken til at bompenger skal kreves inn én måned lengre enn opprinnelig forventet, avdekket.