Problemet er at folk har slengt fra seg så store mengder matrester i parkene og på bystranda, at parkvesenet frykter det tiltrekker seg rotter.

— Vi har opplevd at noen har lagt fra seg dynger med mat. Det dreier seg både om ris og brød, sier Kurt Tange Jensen, driftssjef i parkvesenet i Kristiansand.

Han sier at de store mengdene med mat har vært et problem spesielt de to siste årene.

— Vi har prøvd å finne ut hvem det er som slenger fra seg så mye mat, men har ikke lykkes.

Rotteplage

Parkvesenet har derimot fått beskjed fra folk som bruker Wergelandsparken og som forteller at det er rotter der. De har også fått klager på at folk slenger fra seg mat på bystranda.

Folk slenger fra seg så mye mat at parkvesenet frykter det tiltrekker seg rotter. Foto: Kjetil Reite

Her er problemet at det tiltrekker seg aggressive svaner som skremmer gjestene.— Vi fikk en god del tilbakemeldinger på det i sommer, så derfor satte vi opp skilt, sier Tange Jensen.

Selv om parkvesenet har satt opp skilt om at folk ikke skal mate fuglene, er det ikke alt de slår like sterkt ned på. Folk slipper lunna med at å dele ut smuler.

Det er folk som legger ut matrester parkvesenet vil stanse.

— Hvis noen legger ut mye mat, så snakker vi med dem. Men vi er ikke ute etter den dama som kommer med en brødskalk. Det er de som dumper store lass vi vil komme i kontakt med, sier Tange Jensen.

Fikk tilsnakk

Matingsrestriksjonene har skapt en viss debatt etter at Kari Jamne Heldal i Kirkeveien på Lund skrev i Fædrelandsvennen og Kristiansand Avis om hva som skjedde da hun ville mate fuglene.

— Jeg ble rett og slett skjelt ut av en privatperson som sa at det ikke var lov å mate fuglene på offentlig sted i Kristiansand.

Heldal sjekket med Kristiansand kommune.

— Der fikk jeg samme beskjed om at det ikke er lov, men jeg har nå ikke tenkt å slutte av den grunn. Det er ikke mye jeg gir fuglene, og de spiser det opp med en gang, sier hun.

Gjenganger

Restriksjoner på mating har vært på tale også for to år siden. Den gang nøyde kommunen seg med å komme med en oppfordring i stedet for å innføre restriksjoner.

– Hvis du skal mate fugl er det helt greit, men gjør det med måte. Slenger man en hel loff på bakken hakker fuglene litt i den, mens resten blir liggende, sa Are Vegusdal, avdelingsdirektør ved miljørettet helsevern.

Ifølge kommuneoverlege Dagfinn Haarr har ikke matingen vært noe tema ved avdelingen i år.

— Saken har ikke nådd smittevernoverlegen, som er meg. Så saken er ikke så alvorlig, sier Haarr.

Han kjenner ikke til om det er spesielt mye rotter i år sammenlignet med tidligere.

Fjernet plakater

Parkvesenet har i løpet av det siste halve året satt opp skilt både på bystranda og i Wergelandsparken der de ber folk om å ikke mate fuglene.

Begge steder er plakatene fjernet.

— Det kan jo hende det er noen fuglevenner som har tatt de, sier Kurt Tange Jensen.