KVINESDAL: Hva fikk en kommunikasjonsrådgiver til å skrive spenningsbok fra andre verdenskrig?

— Jeg gikk lenge svanger med en roman fra Hidra, som jeg kjente fra barndommen, Så fikk jeg nyss om at 92 år gamle Norvald Nilsen hadde en spesiell historie. Jeg banket på, og han fortalte. Han døde julaften 2011, to uker etter at jeg leste opp mine intervjuer med ham. "Du har visst fått med alt", sa han. "Spionens kamp" ble ingen roman, men en bok med så sterkt innhold at det overgår romanens form.

- Hvordan lyder kortversjonen?

— Han var spion i den hemmelige etterretningsorganisasjonen XU. Da Noralv og kjæresten Edel leste Adolf Hitlers bok Min kamp før krigen, visste de at deres kamp handlet om å bekjempe nazismen. Oppveksten ga dem grunn til å kjempe for rettferdighet. Edel hadde vært barnehjemsbarn. Noralvs foreldre utnyttet hans dysleksi og krevde at han skulle jobbe som slave for dem. Den ene læreren mobbet ham, den andre læreren forandret livet hans ved å vise ham betydningen av å bli trodd på og den tredje skulle senere angi ham. Noralv og Edel trosset hans foreldre og giftet seg. Da tyskerne bygde kystfort på eiendommen deres, visste de at kampen måtte fortsette selv om de satte livet på spill.

- Har forfatterskapet gitt mersmak?

— Absolutt, spesielt siden boka er blitt så godt mottatt. Men det er kommunikasjonsrådgiver jeg er, og det har jeg tenkt å fortsette med. Firmaet er mitt eget, det heter Power Communication, og kontoret er i en nedlagt skole på Bærums Verk.

— Bakgrunnen må sies å være allsidig, som journalist i Fædrelandsvennen, Vårt Land, Aftenposten, Dagbladet og NTB. Innom Barne-, likestillings og inkluderingsdepartementet og Økokrim har du også vært. Hva har du tenkt å bli?

— Det jeg er. Nå har jeg bredt kunderegister som spenner fra helsekost, via akademia til næringslivet.

- Er du ofte hjemme i Kvinesdal?

— Hver sommer.