SLIK KAN DET BLI: Blir planene realisert kan det gamle bankbygget på Lunde bli erstattet av et nytt bygg med boliger og leiligheter, med fasade mot Lundeveien. Dette er en illustrasjon av bygget før kommunen vedtok å senke bygget med en etasje. Foto: Møvik Byggetjenester

SØGNE: Det gule bygget ved Gamle Lundevei har rommet både bank, radio, og menighetskontor. Får Mur i Sør det som de vil, blir det et nytt signalbygg med butikker og leiligheter på tomta.

— Det blir butikker i første etasje, og vi vil vi bygge små, rimelige leiligheter rettet mot førstegangsetablerende i etasjene over. Det er det behov for i Søgne. Markedet trenger noe annet enn Vedderheia, sier Tom Arne Aamodt, eier av Mur i Sør.

— Jeg håper at dette kan bli et nytt signalbygg på Lunde, sier Aamodt videre.

Ny gang- og sykkelvei

SLIK KAN DET BLI: Blir planene realisert kan det gamle bankbygget på Lunde bli erstattet av et nytt bygg med boliger og leiligheter, med fasade mot Lundeveien. Dette er en illustrasjon av bygget før kommunen vedtok å senke bygget med en etasje. Foto: Møvik Byggetjenester

Det er ennå ikke bestemt hvor mange butikker det skal bli i førsteetasjen, men Aamodt antyder at det kan være plass til mellom en og fem butikker, avhengige av hvor mye plass de trenger.Bygget er planlagt over fire etasjer. Fasaden snus mot Lundeveien, og der vil det også komme ny innkjørsel.

— Gamle Lundevei vil vi gjøre om til gang- og sykkelvei. Her vil vi også ha et grønt område med en allé og en lekeplass, forteller Anne Karén Birkeland, daglig leder i Møvik byggetjenester som står for utformingen av prosjektet.

I tillegg er det planlagt å flytte Gamle Lundevei litt sydover.

— Det er en gammel gård som ligger på nabotomta, og for å beskytte huset vil vi flytte veien litt lenger vekk fra huset på gården, forteller Birkeland.

– Helt topp

Egel Terkelsen (Frp) er leder for plan- og miljøutvalget i Søgne kommune. Han mener at prosjektet er mulig å gjennomføre

— Utbygger ønsker næring i hele første etasje, og det er topp. Det er en måte å få litt liv tilbake til Lunde igjen, sier Terkelsen til Fædrelandsvennen.

Positiv frisør

POSITIV: Ragnhild Tønnessen er den eneste igjen i det nåværende bygget. Hun ønsker å få lokaler i det nye bygget. Foto: Torstein Oeen

Ragnhild Tønnessen driver frisørsalongen Hårfix sammen med Katrine Salmonsen. Frisøren er den eneste virksomheten som er igjen i det nåværende bygget. Tønnessen er positiv til planene, og ser gjerne at det kommer flere butikker til Lunde.— Da jeg startet her i 1990 var det både bank, radio og postkontor her. I sommer flyttet menighetskontoret ut. Nå forsvinner også slakteren, og i verste fall forsvinner bensinstasjonen til neste år en gang, forteller frisøren.

Flere av kundene hennes ønsker flere servicetjenester på Lunde.

— Det er ikke snakk om at Lunde skal bli et nytt sentrum, men vi ønsker å ha noen butikker og litt liv her. Jeg er redd for at det vil blir ganske dødt her hvis ikke, sier Tønnessen.

Selv om hun må finne midlertidige lokaler dersom prosjektet realiseres, ønsker hun å flytte inn i det nye bygget.

- Et levende Lunde

Blir planene godkjent, håper Aamodt at byggingen kan starte til våren.

— Jeg håper og tror at Søgne vil ha et levende Lunde, og da trenger vi flere butikker, sier Tom Arne Aamodt.

Han tror at det er marked for næringsvirksomhet på Lunde, spesielt siden mye av den planlagte utbyggingen i Søgne vil skje vest i kommunen.

Aamodt har allerede vært i kontakt med flere næringsdrivende angående butikklokalene i første etasje, men påpeker at han ikke kan gjøre noen avtaler før planene er godkjent.

Nå håper han at politikerne ønsker mer næringsvirksomhet på Lunde.

— Vi som eier tomter ønsker det, og jeg tror næringslivet ønsker det, sier Aamodt.