Demens 010.JPG Foto: Fotobestilling FVN
logo.jpg Foto: Fotobestilling FVN

KRISTIANSAND: — Ja, det var tøft. Det var veldig tøft da alle bitene i puslespillet falt på plass og mamma fikk diagnosen Alzheimer, sier Bryn Ottersland.

Hun og moren står fram i Fædrelandsvennen med den ferske, vonde opplevelsen for å sette fokus på tv-aksjonen som går av stabelen søndag. Da skal pengene gå til forskning og aktiviteter rundt demenssykdommer.

Ikke klage

— Jeg står ikke fram for å klage, ikke for meg selv. Jeg står fram i avisen for kommende generasjoner, for at det skal komme mange penger i innsamlingen, sier Bryn Christiansen.

Hun har sittet i formannskap og bystyret for KrF i Kristiansand, og i fylkeskommunen. Der var hun blant annet med på å vedta byggingen av sykehuset på Eg. Livsglede og vitalitet har preget henne hele livet, men hun innrømmer at det var vanskelig da hun ble fratatt førerkortet i vår.

— Det var en utfordring, sier hun og titter ned i bordet. Fortsatt er hun medlem av KrFs pensjonistforening, med møter hver måned, hun går regelmessig i Oddernes menighet og elsker å gå i Kilden. Nå kan hun ikke kjøre selv lenger, datteren må gjøre det.

Ikke belastning

— Og jeg vil jo helst ikke være henne til belastning, sier hun.

Siste året har Bryn Ottersland merket tydelig hvordan moren henne forandret seg. Hvordan hun fikk større problemer med å orientere seg, konsentrere seg og at hun oftere glemte.— Men selv med sykepleierutdanning klarte jeg ikke legge sammen to og to. Først da legen sa det, skjønte jeg det. Og det var godt å få en forklaring, samtidig var det vondt å tenke framover, sier hun.

Kvinnene er ikke ukjent med sykdom, og har bevisst valgt å ikke sture, ikke synes synd på seg selv, men se på det positive i livet. Begge sier de har fått styrke i den holdningen til livet, og at de vil fortsette med det.

Lesehest

— Vi skal ikke lukke øynene for problemene. Jeg har hele mitt liv vært en lesehest, men fordi jeg ikke klarer å konsentrere meg lenger, kan jeg ikke lese mer. Det er et dypt savn. Men her om dagen nevnte Siri at jeg kanskje burde skaffe meg lydbøker, sier hun optimistisk.

I tida fram til 2020 øker befolkningen over 65 år på Agder fra 44 000 til 55 000. Det blir størst vekst i Aust-Agder og minst i vest. Hovedtyngden er personer mellom 65 og 75 år. Etter 2020 øker de mellom 75 og 85 år mest og etter 2030 overtar de over 85 som den raskest voksende befolkningsgruppa. Det viser en oversikt Sørlandet sykehus har laget i Handlingsplan for eldremedisin 2012— 2020.Og dess eldre befolkningen blir, dess flere vil få demens eller andre alderssykdommer.

— Merket du selv at du ble syk?

— Ja, særlig på konsentrasjonen, orienteringsevnen og hukommelsen. Og så har jeg mistet appetitten, så jeg har ikke noe lyst til å lage mat lenger. Men jeg kan ikke klage. Vi bor i verdens beste land, sier hun.