OSLO: — Vi kalte det en sorgmarkering på kirkegrunn, sier Oddvar Berge. Den kjente Israel-vennen er også haugianer og sterkt imot at katolikkene skulle etablere seg på det som for Berge er hellig grunn.

— Hans Nielsen Hauge er et symbol for hele den frikirkelige bevegelsen. Han lærte oss personlig kontakt med Jesus, Gud og Den Hellige Ånd, i stedet for sånn katolikkene holder på med alle mulige omveier. De har ikke endret seg noe siden reformasjonen, hevder Oddvar Berge.

- Respektløst

Derfor er det tungt for ham at den katolske menighet etablerer seg på tuftene til Hauges siste hjemsted, på toppen av det hele på Kristi Himmelfartsdag.

— Måten dette er gjennomført på er totalt respektløst. De har presset ut menigheten som var der før, sier Berge. Demonstrasjonen bestod av kun to mennesker, Oddvar Berge fra Grimstad og Kyrre Alexander

DEMONSTRERTE: Israelvennen Oddvar Berge demonstrerte mot en ny katolsk kirke i Groruddalen i Oslo. Foto: Jon Anders Skau

Hauge Bjerke, tipptippoldebarnet til Hans Nielsen Hauge.

Ifølge Dagbladet var det opphetet da katolikkene inntok Groruddalen. Haugianerne definerer katolikkene som vantroende.

Berge stilte med både israelsk flagg og ti norske flagg. De norske flaggene plantet han i en rekke mellom kirkebygget og en Hans Nielsen Hauge-bauta på utsiden.

— De kan jo ikke leie bautaen også. Vi ønsker at dette skal være et sted vi kan markere 5. april, dagen da Hauge fikk sin vekkelse, sier Berge.

Smertefullt

Spesielt smertefullt var det for demonstrantene å tenke på at katolikkene skulle kysse alteret, slik skikken deres er.

— Det er et overgrep. Det samme alteret har vært luthersk helligdom i årtier, bygd rundt en stein fra grunnmuren i huset på Hans Nielsens Hauge siste bosted nettopp her, sa de to demonstrantene til Dagbladet.