KRISTIANSAND: Fra mandag til fredag i neste uke gjøres Skippergata om til gågate. Dette gjør kommunen for å markere årets mobilitetsuke som har tema «Ren luft – gi bilen en pause».

— Vi har lyst til å vise folk hvordan byen kan se ut, hvis vi fjerner biler og bruker gatene på en annen måte, som en park eller kulturarena, sier rådgiver Christen Egeland i By- og samfunnsenheten til Kristiansand kommunes hjemmesider.

Mellom Kirkegata og Festningsgata blir det bilfritt. Mellom Kirkegata og Markens gate fjernes parkeringsplassene, og det blir enveiskjørt.

— Det skal rulles ut gress, settes opp trær, blomster og sandkasser. Butikkene vil også gå sammen om å lage uteservering, sier Kine Storbukås, trainee i Kristiansand kommune, til Fædrelandsvennen.

I Kirkegata mellom Domkirken og Wergelandsparken skal kunstner TheMoen lage et stort maleri rett på asfalten. Ifølge kommunen blir dette det første varige gatekunstverket i byen.

– Han er veldig opptatt av å gå i stedet for å kjøre bil, så han passer godt inn i konseptet vårt, sier rådgiver Egeland.

Det skal også settes opp en scene hvor den som vil kan opptre.

– Det blir en slags «speakers corner», der det er fritt fram for alle som vil fortelle verden noe, synge, spille, holde tale eller andre ting. Nå er det opp til folk å fylle den med innhold. Vi ordner strøm, hvis noen trenger det til forsterker eller annet utstyr, bare ta kontakt, sier Egeland.

Lørdag blir det bilfri dag i Kvadraturen. Da blir det blant annet konserter med Tom Hell, Christian Ingebretsen, Tor Endresen, Marian Aas Hansen og Maren Flotve Rem.