_Z2A8735.jpg Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
hans antonsen.jpg Foto: Tore André Baardsen

— Det er et merkelig politisk miljø i Kristiansand. Svært navlebeskuende, sier Vågsnes til Fædrelandsvennen.

Han mener sykehussaken igjen viser at Kristiansand tenker mer på seg selv enn landsdelen.

- Kristiansand er problemet

— Kristiansanderne må besinne seg. Nå har begge fylkenes fylkesting sagt at vi skal ha tre akuttsykehus i landsdelen. Hvorfor skal det være så vanskelig for Kristiansand å være enig i det? Hvorfor kan ikke byen si at Arendal og Flekkefjord sykehus skal bestå som fullverdige sykehus. All spisskompetanse må ikke ligge i Kristiansand, den kan deles, sier Vågsnes.

Under ordfører Skisland (2003-2007) mener den tidligere varaordføreren, nå gruppelederen, i Arendal at det ble det åpnet opp, og at Kristiansand viste vilje til å ville resten av Sørlandet vel. Nå mener han Kristiansand er mye mer lukket og opptatt av seg selv.

Han mener Kristiansand ikke evner nok å se behovene som eksisterer utover i landsdelen.

— Jeg får sikkert kjeft nå, men denne debatten må vi ta, for å komme videre. Det er ikke de som kjemper for sykehus i Flekkefjord som er problemet i landsdelen. Det er ikke de som kjemper for sykehus i Arendal heller. Det er Kristiansand, som ikke ser nok at Sørlandet er mer enn Kristiansand, sier han.

Kristiansand Høyre har sagt spesialisert hovedsykehus på Eg, med lokal sykehus i Flekkefjord og Arendal. Kristiansand KrF sier hovedsykehus på Eg. Bystyret får saken i slutten av november.

— Jeg var en av de i Arendal som talte varmest for å skape ett Agder og samarbeide med Kristiansand. Dessverre får skeptikerne rett. Kristiansand gir skeptikerne rett.

70.000 rundt Arendal

— Det argumenteres hele tiden med tyngekraften og Kristiansands størrelse og at ting derfor må til Kristiansand. Det bor altså 70.000 mennesker i Arendal, Grimstad og Froland. Hvis tyngekraften skal bestemme alt, har politikken abdisert, sier Vågsnes.

Søgne-ordfører Åse Severinsen sier at hennes kommunestyre har støttet tre akuttsykehus, men hun er ikke enig i at Kristiansand er seg selv nok:

— Jeg synes Kristiansand har vært mer romslig i det siste. De støttet nylig videregående skole i vår kommune, og de har vært veldig forsiktige i kommune-debatten, sier hun.

Johnny Greibesland i Songdalen sier han ønsker tre akuttsykehus på Sørlandet, og at han godt forstår at det kjempes for det i vest og øst.

— Debatten om Kristiansands rolle, vil jeg ikke inn i. Det gagner ikke noe å ta den igjen nå, sier han.

Egoisme

Vennesla-ordfører Torhild Bransdal vil ikke heller ikke kommentere Vågsnes' påstander, men sier:

— I Vennesla kunne vi vært egoistiske og tenkt isolert på våre innbyggere. Da hadde vi sagt ett sykehus på Eg. Men vi har forsøkt å se hele landsdelen. Derfor har vi støttet fylkestingenes holdning med tre sykehus med akuttberedskap og fødeavdelinger i vår høring til sykehusplanen, sier hun.

- Poenget er hva som er rett

_Z2A8735.jpg Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

— Det viktige er hva som er rett, ikke hvem som har rett, sier ordfører i Kristiansand, Arvid Grundekjøn- Førstehjelptjenesten må være godt utbygd over hele landsdelen. Folk skal være trygge, uansett hvor de bor. Men så er spørsmålet hvordan vi kan få til å utvikle et spesialsykehus med stor spisskompetanse i landsdelen.

— Skal Sørlandet utvikle et slikt sykehus, må det samles på Eg, hvor man kan bygge fagmiljø, samarbeide med universitet, utvikle private helsefirmaer og så videre, sier Grundekjøn.

Utover det vil han ikke så mye inn i Vågsnes' utspill.

— De som fremdeles har vonde følelser for Christian Quarts skatteregime og konkursen i Arendal Privatbank, må gjerne ha det, men for meg er det like fjernt som Napeoleons-krigene. Jeg vil ikke inn i en primitiv debatt.

— Vi har god dialog mellom Arendal og Kristiansand nå. Ordfører Einar Halvorsen sto i eksosen på Gartnerløkka sammen med meg og kjempet for vei. Vi samarbeider om Arendalsuka og er for utbygging av E 18 ved Arendal. Vi står sammen om mye, sier Grundekjøn.

- Regionalisert samarbeid

hans antonsen.jpg Foto: Tore André Baardsen

Ordfører Hans Antonsen i Grimstad minner om at det er Helse Sørøst som avgjør sykehusutviklingen i landsdelen.— Nå har de aller fleste høringsinstansene i landsdelen bedt om tre akuttsykehus. Kristiansand mener litt annerledes. Det må være lov. Samarbeid er ikke det samme som å være enig om alt. Det blir klamt, synes Antonsen.

Han synes samarbeidet i landsdelen er godt for tiden, men at det er annerledes enn før.

— Det er mye mer regionalisert. Langt mer skjer innenfor de fem regionrådene. Kristiansand har fokusert mye mer på Knutepunkt Sørlandet de siste årene. Vi i Grimstad har også sett mer til Arendal og kommunene i øst. Ting er annerledes enn før, sier Antonsen.